Istraživači u Sjedinjenim Američkim Državama platili su grupi ljudi kako bi na njima sproveli istraživanje o virusu gripa. Svaki od 80 učesnika dobiće po oko 3.300 dolara za učešće u eksperimentu.

Američki naučnici s Nacionalnog instituta za alergijske i zarazne bolesti iz Marilenda svesno će zaraziti ove osobe virusom „influenca A“, ozloglašenim H1N1 virusom, koji je do sada uzrokovao i pandemije, prenosi N1.

Nakon toga će pažljivo pratiti njihove simptome kako bi bolje shvatili kako virus deluje, ali i kako ga ispravno kontrolisati.

Punoletni učesnici, koji će biti raspoređeni u četiri istraživačke ustanove, dobiće sprej za nos koji sadrži virus. Potom će provesti najmanje sedam dana u bolničkoj ustanovi, sve dok ne prestanu da budu zarazni za druge osobe.

Istraživači su izjavili da se nadaju da će uspeti da otkriju kako nivo postojećih antitela na grip utiče na trajanje i ozbiljnost simptoma učesnika studije.

Istraživanje će trajati sve do maja, kada je kraj tipične sezone gripe, a biće sprovođeno na jedinicama za istraživanje vakcina na Univerzitetu Marilend, u Baltimoru, Univerzitetskom centru za razvoj vakcina u Misuriju, Univerzitetu Djuk u Severnoj Karolini i Medicinskom centru Dečje bolnice Sinsinati u Ohaju.

Prema podacima Nacionalnog instituta za alergijske i zarazne bolesti, u Sjedinjenim Američkim Državama od oktobra 2018. do maja 2019. godine od gripa je umrlo oko 61.200 osoba, a više od pola miliona je hospitalizovano.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.