Naučnici otkrili novi organ u grlu dok su istraživali rak prostate

  0
  Foto Profimedia

  Ranije su stručnjaci mislili da postoje samo mikroskopske pljuvačne žlezde unutar nazofarinksa iza nosa, ali istraživači holandskog instituta za karcinom su otkrili novi set pljuvačnih žlezda dužine skoro dva centimetra dok su sprovodili istraživanje o karcinomu prostate.

  Novootkrivene žlezde su nazvali tubarnim pljuvačnim žlezdama zbog njihovog položaja nad delom hrskavice koji se zove torus tubarius.

  Prilikom PSMA PET-CT skeniranja lekari ubrizgavaju pacijentu radioaktivni “trag”. Ovaj tragač se dobro veže za protein PSMA koji je povišen u ćelijama karcinoma prostate, a takođe je veoma dobrar u otkrivanju tkiva pljuvačnih žlezda.

  Istraživači su rekli da će se novootkrivene žlezde verovatno koristiti za podmazivanje gornjeg dela grla iza nosa i usta, piše Sky News.

  Kako bi potvrdili svoje otkriće naučnici su, predvođeni onkologom Voterom Vogelom, pregledali 100 pacijenata i otkrili da svi imaju te žlezde, a secirali su i područje nazofarinksa dva tela i rezultati su bili isti.  

  Nalazi naučnika takođe bi mogli da pomognu u smanjenju neželjenih efekata nekih tretmana karcinoma, rekli su.

  Lekari koji koriste radioterapiju za lečenje karcinoma glave i vrata pokušavaju da izbegnu tri glavne pljuvačne žlezde, jer njihovo oštećenje može dovesti do toga da pacijenti imaju problem sa govorom i gutanjem.

  Ali nesvesni prisustva ovog seta žlezda, oni su i dalje zračili to područje, što znači da su pacijenti i dalje imali neželjene efekte.

  “Naš sledeći korak je da otkrijemo kako možemo da poštedimo ove nove žlezde i kod kojih pacijenata. Ako to budemo mogli da uradimo, pacijenti će se manje susretati sa neželjenim efektima, što će biti od koristi za njihov kvalitet života nakon lečenja”, rekao je dr Vogel.