Natali Portman sada svi nazivaju licemerom zbog haljine sa imenima žena režiserki (i to sa punim pravom)

0
Foto: Profimedia

Jedna od glavnih atrakcija na crvenom tepihu ovogodišnje dodele Oskara definitivno je bila custom Dior haljina Natali Portman na kojoj su (na ogrtaču, tačnije) bila izvezena imena žena reditelja koje su ove godine bile izostavljene iz reda nominovanih u kategoriji za najbolju režiju.

Akademija je ove godine za najbolju režiju nominovala samo muškarce.

Ipak, i internet nešto zna, pa je Natali umesto pionirkom feminizma proglasio licemerkom. I to veoma argumentovano.

Počelo je sa tvitom korisnice OhMyMithrandir koja je istakla da produkcijska kuća Natali Portman, handsomecharliefilms, nijednom nije angažovala nijednu ženu osim upravo – Portmanove. Sve filmove u njenoj podukcijskoj kući režirali su, pogađate, muškarci.

Na IMDB stranici handsomecharliefilms, na kojoj se navodi ukupno 11 filmova – snimljenih i najavljenih, režiser apsolutno svakog osim “Eve” koji je Portman režirala, je muškarac. Za dva filma još uvek nisu navedena imena reditelja.

Natali Portman je Ejmi Kaufman iz LA tajmsa rekla: “Želela sam da predstavim žene koje ove godine nisu prepoznate za svoj neverovatan rad, na moj suptilni način.”

Na haljini je bilo izvezeno osam imena: Loren Skafarija (“Hustlers”), Lulu Veng (“The Farewell”), Greta Gervig (“Little Women”), Mati Diop (“Atlantics”), Mariel Heler (“A Beautiful Day in the Neighborhood”), Melina Matsoukas (“Queen & Slim”), Alma Har’el (“Honeyboy”), i Selin Skjama (“Portrait of a Lady On Fire”).