Nastavnik zarazio 18 đaka, ukupno 26 osoba: “Nije nosio masku tokom časa, uprkos preporukama Kalifornije koje su tada bile na snazi…”

0
Foto: Profimedia/Ilustracija

(Beta-AFP) – Nevakcinisani nastavnik jedne osnovne škole u američkoj saveznoj državi Kaliforniji zarazio je koronavirusom najmanje 26 osoba, među kojima 18 učenika, saopštile su sanitarne vlasti u SAD.

Taj incident pokazuje važnost vakcinacije školskog osoblja, posebno kada su učenici previše mladi da dobiju vakcinu protiv koronavirusa, saopštio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). 

Ta američka savezna agencija za javno zdravlje navodi neophodnost nošenja zaštitne maske posebno u svetlu širenja zaraznog delta soja koronavirusa. 

Dotični nastavnik, čiji identitet nije saopšten, nastavio je radi u maju ove godine, dva dana pošto je osećao simptome koronavirusa, misleći na početku da ima alergiju.

Taj nastavnik više puta nije nosio masku tokom časa, uprkos preporukama na snazi u predgrađu San Franciska gde se nalazi škola. 

Ukupno je zaraženo 18 đaka, od kojih je nekoliko sedelo u prvim klupama  u učionicama, navela je američka agencija i dodala da su svi đaci mlađi od 12 godina i ne mogu da prime vakcinu protiv koronavirusa. 

Zaraženi đaci su potom zarazili članove porodice, roditelje i braću i sestre takođe školskog uzrasta.