“Naše operacije protiv Hamasa pravedne i moralne. Mi nismo započeli”: Ambasador Izraela o sukobu sa Palestinom…

0
Printscreen/YouTube/N1

“Izrael ceni podršku lidera iz desetine zemalja širom sveta. Nadam se da će ovaj prekid vatre biti početak dugotrajnog perioda mira između nas i Palestinaca”, rekao je izraleski ambasador u Srbiji Jahel Vilan.

„Država Izrael odlučila je da prihvati egipatsku inicijativu uz bezuslovni bilateralni prekid vatre, čime je okončana operacija ‘Čuvar zidova’. Bila je to pravedna i moralna operacija kao odgovor na hiljade raketa ispaljenih prema izraelskim gradovima i civilima iz Pojasa Gaze. Mogu li da vas podsetim da je ova situacija bila nešto što nismo ni želeli ni započeli?“, istakao je ambasador Vilan, a prenosi portal Nova.rs.

On je naveo da je izraelsko delovanje unazadilo “terotistički Hamas” za mnogo godina.

„Izraelske odbrambene snage su napale stotine ciljeva, ukljujući sisteme podzemnih terorističkih tunela (više od 100 kilometara) u Gazi u kojima su bili smešteni teroristička infrastruktura i stariji komendantni Hamasa“, rekao je Vilan.

Istakao je da su pored toga “osujećene mnoge terorističke akcije u cilju odvraćanja svake agresije na Izrael u budućnosti”.

„Izrael izuzetno ceni bez presedana podršku lidera iz desetine zemalja širom sveta, priznajući pravo bilo koje demokratske zemlje da se brani od terorističke organizacije. Nadam se da će ovaj prekid vatre biti početak dugotrajnog perioda mira između nas i Palestinaca“, rekao je Vilan.