NASA otkriva novu planetu: Nazvali je Super Zemlja, samo što je veća od naše

0
Foto: NASA Printscreen

Planeta, udaljena oko 31 svetlosnu godinu od nas, koju je snimio Nasin satelit „Tes“, po mišljenju naučnika koji su proučili snimke mogla bi da ima idealne uslove za razvoj života, prenosi RTS.

Nasa je planeti dala ne baš originalno ime, „GJ 357d“, ali istraživači su joj dodali nadimak „Super Zemlja“ zbog pretpostavke da na njoj vladaju slični uslovi kao i na Zemlji, samo što je mnogo veća od naše planete,piše FoxNews.

Veoma smo uzbuđeni jer mislimo da je ovo prva obližnja super-Zemlja na kojoj bi ljudi mogli da žive“, navela je dr Lisa Kaltenger koja je bila rukovodilac ovog istraživanja.

„Zbog guste atmosfere planeta „GJ 357d“ bi mogla da zadrži vodu na svojoj površini, poput Zemlje i nadamo se da ćemo u narednim snimanjima uspeti da zabeležimo i znake života“, dodala je Kltenger.

Dijana Kosakovski sa Instituta za astronomiju „Maks Plank“ u Hajdelbergu, koja je koautor posebnog rada iz oblasti astronomije i astrofizike, smatra da se novootkrivena planeta nalazi na spoljnjoj orbiti oko svoje zvezde i da do nje dopire približno isti iznos energije kao što dopire do Marsa sa Sunca.

„Ukoliko planeta ima gustu atmosferu, što će tek biti utvrđeno narednim istraživanjima, mogla bi da zadrži dovoljno toplote kako bi se zagrejala i omogućila da na njenoj površin bude tekuće vode“, navodi Kosakovska.

Nedaleko od „GJ 357d“ nalazi se i „GJ 357b“ koja je nazvana „Vrućom Zemljom“ i koja je za oko 22 odsto veća od naše planete. Tu je i „GJ 357c“, koji je najmanje 3,4 puta veća od Zemlje.

Naučnici smatraju da su ove dve planete previše vruće da bi omogućile uspešan život, ali da bi „GJ 357d“ mogla da ima savršene uslove za nastanak i opstanak života.

Samo saznanje da bi na planeti mogla da postoji tekuća voda motiviše naučnike da pronađu način da otkriju ima li na njoj i znakova života.