Krize ne uzrokuju samo probleme, one društvu nameću i izazove kojima nas guraju napred, da uložimo dodatni napor kako bismo pobedili. Mi se prilagođavamo, preuzimamo inicijativu, redefinišemo neke ranije procese u borbi da izađemo iz krize unapređeni kao pojedinci, društvo ili biznisi.

Poslovni svet nije više u novoj normalnosti, odnosno ovakvo stanje dugo traje i trajaće još, tako da prestavlja – realnost. Uskoro će biti godinu dana od početka nepredviđenog perioda koji će ostaviti veliki trag za sobom. Transformacija, digitalizacija, optimizacija su upravo aktivnosti koje novo poslovno okruženje očekuje kao neophodne uslove za ekonomski opstanak i oporavak. Konkretno, digitalizacijom treba da transformišemo poslovne procese kako bismo ih učinili optimalnim, efikasnim i održivim.

Prenos podataka koji omogućavaju savremene tehnologije učvršćuje svoje mesto kao jedan od najvažnijih stubova digitalnog društva. Tržište Internet of Things uređaja, a to je bilo koji uređaj koji može da se monitoriše pomoću ove tehnologije i kojim može da se upravlja daljinski, raste velikom brzinom i procenjuje se na 15 milijardi evra na svetskom nivou. Predviđanja idu do čak 75 milijardi evra do 2025. godine. Samo tokom 2019. godine broj konekcija ostvarenih preko „massive IoT“ tehnologije porastao je tri puta u svetu i iznosi više od 100 miliona.

Mogućnosti primene Internet of Things su velike, što nam stavlja do znanja da će poslovni svet proći kroz veliku transformaciju. U Vip mobile-u smo prepoznali trendove i potrebe poslovnog sveta, i tražili smo najbolji način da ih u ovom segmentu podržimo. Zato smo tokom ove godine pokrili više od 90 odsto teritorije Srbije najpouzdanijom globalnom tehnologijom za efikasniji, sigurniji i ekonomičniji prenos podataka za uređaje koji se povezuju internetom – Narrow Band Internet of Things.

Drugačije rečeno, obuhvatili smo 99 odsto domaćinstava na teritoriji Srbije, što nas čini liderima ne samo u regionu već i šire. Samo 15 odsto GSMA operatera u svetu pruža korisnicima benefite ove tehnologije, tako da smo deo odabranog društva koje nudi relevantne servise budućnosti. Želimo da razvijamo nova ICT rešenja, kojima ćemo olakšati i unaprediti život i poslovanje ljudi, pružajući im „end to end“ usluge shodno njihovim potrebama. Upravo je Narrow Band IoT tehnologija jedno od takvih rešenja koje pružamo našim korisnicima da povećaju svoju operativnu dobit, da kroz poznavanje ponašanja svojih kupaca ili optimizovanje proizvodnje doprinesu unapređivanju poslovanja.

Cilj IoT-a jeste da poveća produktivnost radne snage, uštedi na troškovima, a da složena rešenja i aktivnosti postanu tehnološki jednostavna i praktična. Imamo primer proizvođača bele tehnike koji uveliko ugrađuje Narrow Band IoT uređaje u svoje proizvode. Zahvaljujući tome, proizvođač je u svakom trenutku upoznat sa kvalitetom rada nekog uređaja. Proizvođač može proaktivno da obavesti kupca da postoji neki problem i da ga po potrebi uputi na servis, čime će se sprečiti veći kvar.

Važno je da kompanije imaju pristup što većoj količini podataka o svojim proizvodima i uslugama, što će im doneti i veće mogućnosti da uvedu inovativne promene, posebno u izazovnim vremenima kada je briga o kupcu važnija nego ikad.

Uz Narrow Band IoT korisnici dobijaju i duži životni vek uređaja, manje troškove prenosa podataka, veći broj uređaja koji mogu da se povežu, jaču penetraciju signala, veću bezbednost podataka, veću energetsku efikasnost i jednostavnu instalaciju. Takođe, to je tehnologija urađena prema najvišim standardima koje su veliki proizvođači opreme u obavezi da poštuju, jer je preporučena od standardizacionih tela, kao što je 3GPP.

Zbog svega toga je posebno pogodna biznis korisnicima, jer povezuje uređaje u gotovo svim uslovima i pruža širok spektar primene – u telemetriji, saobraćaju, energetici, zaštiti životne sredine, poljoprivredi, industrijskoj proizvodnji itd.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.