Petar Živković je u svojim memoarima opisao svoju poslednju audijenciju kod tadašnjeg prestolonaslednika Đorđa Karađorđevića početkom 1907. godine. Naveo je da je tadašnji prestolonaslednik verovao da mu svi rade o glavi, posebno brat, i da je tražio da mu dostavljaju podatke o licima koja posećuju Aleksandra.

Kada je Đorđe pozvao Živkovića kod sebe, po ovim navodima, hteo je da mu da novac da otplati dug od 3.000 dinara (većina oficira je u to vreme bila u nekom dugu). Živković je, navodno, to odbio i u “prijateljskoj formi” mu savetovao da “poklone čini u stvarima, jer to ne bi nikog ženiralo i na protiv svaki bi se time pohvalio”. Posle pola sata razgovora Đorđe je izneo paket sa nekoliko zlatnih satova i “naredio mu da izabere jedan koji želi”. Posle toga izvadio je iz fioke još 1.500 dinara kao “resto do 3.000”. Živković je rekao da će uzeti sat, ali da novac neće. Živkoviću je zasmetalo što mu je taj poklon ponudio pred ordonansom i opet ga je “prijateljski savetovao” da takve poklone ne čini preko dežurnog oficira. “Primetio sam, da se je razljutio posle ovih mojih reči. Ućuta neko vreme, pa me zapita, da li bi želeo, da stavi njegov monogram na sat. Odgovorih mu, da to zavisi od njega. Zatražio mi je sat radi stavljanja monograma. Dadoh mu ga. No čim ga uze, skoči i viknu mi: ’Napolje – oca ti… Znao sam ja, da si ti protiv mene i uz mog brata’. Sat baci na pod i zgazi ga, a novac baci u peć. Izađoh brzo i tako se završi ta moja poslednja audijencija – po pozivu kod prestolonaslednika Đorđa…”

A kako je planirano ubistvo princa Đorđa i kakva je uloga Petra Živkovića bila, samo je jedna od tema u knjizi „Petar Živković i Bela ruka“, koja se na poklon dobija uz Nedeljnik.

Uz svaki primerak Nedeljnika na poklon se dobija knjiga o Petru Živkoviću i Beloj ruci – o tome kako se stvara mehanizam upravljanja državom iz senke – treća je poklom knjiga iz hit edicije “Senke nad Balkanom”, koja se dobija na poklon uz Nedeljnik od četvrtka 16. januara.

A novom broju Nedeljnika ČAK DVA POKLONA

Uz knjigu o Petru Živkoviću čitaoci dobijaju na poklon Njujork tajms na srpskom jeziku.

U novom Nedeljniku čitajte i specijal posvećen Nedi Arnerić, redovnu kolumnu Srđana Valjarevića…

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.