Nana umiruje želudac, đumbir pomaže kod bolova, a mirođija kod grčeva: Pijete li čajeve kod stomačnih problema

0
Foto: Profimedia

Najedete li se preko glave ili osetite žgaravicu, isprobajte zelene saveznike zdravlja iz kućne ljekarne.

Svako se ponekad prejede i zna za onaj osećaj nadutosti koji ne prolazi. Drugi imaju problem s gorušicom ili osećanjem težine u stomaku posle obilnog jela, možda čak štucanjem. Svakako, osim što treba umeriti obroke, dobro je posegnuti i za nekim biljnim prepratima koji mogu da olakšaju tegobe.

Svi znamo za nanu, ali za šta je konkretno dobra? Evo nekih biljaka koje mogu da pomognu kod problema sa varenjem.

Blagotvorna nana

Listići nane sadrže eterično ulje bogato mentolom, koji je anestetik, odnosno smiruje želučane bolove i stomačne tegobe. Nana pomaže protiv nadraženosti želuca, dobra je kod gorušice, kao i kod nadutosti. Za olakšavanje tegoba koristi se čaj, napitak ili eterično ulje, ali nana se u većim količinama ne preporučuje trudnicama i osobama koje pate od bubrežnih tegoba.

Đumbir pročišćava

Koren đumbira naribajte ili sitno izrežite. Uzmite na malu kašiku i pojedite uz lagani obrok, na primer pirinač. Đumbir pomaže protiv bolova, zagreva iznutra i poboljšava varenje. Koren od đumbira koristi se i za pročišćavanje organizma i protiv prehlade.

Čaj od mirođije

Mirođija smiruje grčeve u želucu i podstiče probavu. Umanjiće osećaj mučnine, poboljšaće dah i umiriće organizam. Ona može da bude korisna kod štucanja. Za pripremu lekovitog čaja, koriste se semenke ili lišće mirođije. Ona je bogata mineralnim solima, pa se preporučuje kod ishrane u kojoj je potrebno izbacivanje soli.