Namirnice koje leti prouzrokuju nadutost

  0
  Ilustracija. Foto: Profimedia

  Posle duge zime brojanja kalorija i teškog treninga konačno ste smršali i osećate se sigurno u kupaćem kostimu. Međutim, izbor namirnica koje konzumirate možda baš i nije pravi, pa imate problem duge vrste.

  Postoje namirnice koje su lagane i osvežavajuće, pa se samim time čine kao idealan zalogaj tokom leta. Ipak, one mogu da prouzrokuju nadutost.

  Mešavina orašastih plodova i grožđa

  Iako se čini kao zdrava grickalica jer je puna orašastih plodova i voća bogatog vlaknima, ova mešavina i nije najbolji izbor.

  Baš kao i čips ili štapići, i ovo je prepuno soli koja privlači vodu što dovodi do toga  da vaše telo zadržava tu vodu, a pritom ste i naduti.

  Ako imate problema sa apsorpcijom fruktoze, sušeno voće u ovom miksu samo pogoršava problem i može da prouzrokuje gasove, piše Eat This Not That.

  Sladoled

  Nema bolje poslastice leti od sladoleda, ali i on može da prouzrokuje nadutost. Problem je u laktozi, mlečnom šećeru koji može da bude uzrok gasova u trbuhu čak i ako nemate problem sa intoleracijom na laktozu.

  Kokteli

  Iako zvuče primamljivo, alkohol u njima može da prouzrokovati nadutost, a ako pijete nešto jako slatko poput pina kolade, telo će početi da stvara gasove.

  Proteinske pločice

  Na plaži je ponuda jela obično ograničena na nešto prženo i nezdravo, pa mnogi sa sobom nose proteinske pločice kako bi izbegli brzu hranu.

  Naravno, to je dobar izbor dugoročno i brzu hranu dobro je izbegavati, ali većina tih pločica sadrži soju koja prouzrokuje gasove, a sadrži i oligosaharide, šećere koje telo teško probavlja. Oni se talože u trbuhu i prouzrokuju nadustost.

  Gazirana pića

  Mehurići u ovim pićima prouzrokuju nadutost i otečenost, tako da je uvek je bolji izbor obična voda.