“Nalogodavci i počinioci zločina nisu otkriveni”: Dve godine od ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića

0
Foto Profimedia

Danas se navršava dve godine od ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, a da nalogodavci i učinioci toga zločina nisu otkriveni podseća AKS.
“Advokatska komora Srbije je jasna u nameri da istraje u svojim naporima da se odgovorni za ovaj zločin pronađu i kazne i da pažnju advokatske i šire javnosti drži usmerenu na ovaj slučaj. Ubistvo advokata Dragoslava Miše Ognjanovića je postalo paradigma napada na advokate i na najdrastičniji način pokazalo u kakvim okolnostima advokati u Srbiji vrše svoju profesionalnu delatnost”, navodi se se u saopštenju AKS.
Komora izražava svoje nezadovoljstvo i zabrinutost usled činjenice da u protekle dve godine policija i tužilaštvo nisu uspeli da pribave dokaze na osnovu kojih bi mogli da procesuiraju nalogodavce i učinioce ovog ubistva. “Ovakvo stanje stvari nije dobra poruka advokaturi i našim građanima, jer rešavanje ovog slučaja predstavlja svojevrsni test za nadležne organe i državu u celini. Uspeh u borbi države sa organizovanom kriminalom bi bio najbolja poruka građanima da sistem funkcioniše”, dodaje se.
“Advokatura je pokazala veliko strpljenje očekujući rezultate i pomake u istrazi koju sprovodi Tužilaštvo za organizovani kriminal, ali ubrzo će se postaviti pitanje stvarne volje, sposobnosti i spremnosti nadležnih organa da razreši ovaj slučaj. Ukoliko dođe do takvog zaključka, advokatura će postaviti pitanje odgovornosti nadležnih”, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da pozitivni pomaci u unapređenju krivično – pravne zaštite advokata koji se ogledaju u uvođenju novog krivičnog dela Napad na advokate, Obavezno uputstvo tužiocima za hitan postupak u slučajevima napada na advokate i formiranje i rad Stalnog tela za prađenje svih napada na advokate i unapređenje njihove krivično pravne zaštite, advokatura u potpunosti prepoznaje i ceni, ali oni neće biti dovoljni ukoliko se ne reši slučaj ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, kao i drugi nerasvetljeni slučajevi poput ubistva advokatskog pripravnika Nemanje Stojanovića.
Zato će Advokatska komora Srbije upotrebiti sve svoje resurse i izvršiti najveći pritisak na nadležne državne organe kako bi počiniocu ovog zločina bili pronađeni, i nastaviti da o svim podacima vezanim za ovu istragu, koji su joj dostupni, obaveštava advokatsku i širu javnost.