Najviše novozaraženih u svetu od početka pandemije, poplave u većim gradovima regiona, Džonson priznao “neozbiljan pristup”: Vaš brifing za subotu

0

PRESEK – U poslednja 24 časa u Srbiji je 409 bilo pozitivno na koronavirus, a preminulo je 10 osoba, pokazuju podaci Ministarstva zdravlje i Institita “Batut”.

Testirano je 10. 643 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, u bolnicama širom Srbije je na respiratorima 167 pacijenata.

PONOVO OBOREN REKORD PO BROJU ZARAŽENIH ZA JEDAN DAN U SVETU – U svetu je u protekla 24 sata registrovano 284.196 novih slučajeva koronavirusa, što je najviše u jednom danu od početka pandemije, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Najviše zaraženih u jednom danu do sada je registrovano 18. jula, kada je prijavljeno 259.848 novih slučajeva.

U proteklom danu širom sveta su od koronavirusa preminule 9.753 osobe, što nije rekordan broj, jer je 30. aprila prijavljeno 9.797 umrlih.

JAKO NEVREME POGODILO REGION, POPLAVLJENE ULICE U ZAGREBU, BANJALUCI, TUZLI… – Jko nevreme praćeno obilnom kišom, grmljavinom i snažim udarima vetra sinoć pogodilo je Zagreb.

Prekinut je tramvajski saobraćaj, mnogi delovi grada su potopljeni, a u vodi su se zaglavili i automobili, prenosi Indeks.

Pod vodom su se našli i neki podrumi i garaže, kao i jedan podvožnjak.

Snažna oluja praćena poplavama pogodila je i Bosnu i Hercegovinu, prvenstveno Banju Luku i Tuzlu.

HOTI: LOBIRANJE ZA PRIZNAVANJE KOSOVA NIJE OBUSTAVLJENO – Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da lobiranja za priznanje Kosova nisu obustavljena, te da je sa međunarodnim partnerima dogovoreno da se zajednički radi na na članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, prenosi KoSSev, pozivajući se na Indeksonline.

“Nema obustave naših aktivnosti, dogovorili smo se sa našim partnerima da se na našem učlanjenju u međunarodne organizacije radi zajedno sa njima, zajedno sa našim međunarodnim partnerima. To je istina”, rekao je Hoti, prenosi KoSSev pozivajući se na Indeksonline.

Hoti je, kako piše Indeksonline, izneo ove navode na današnjoj sednici kosovske skupštine na kojoj je raspravljano o dijalogu između Beograda i Prištine.

BORIS DŽONSON PRIZNAO DA BRITANSKA VLADA KOVID NIJE SHVATILA OZBILJNO – Britanski premijer Boris Džonson priznao je da Vlada nije razumela korona virus tokom prvih nekoliko nedelja i meseci nakon izbijanja zaraze u Velikoj Britaniji.

On je u intervjuu za BBC kojim je obeleženo godinu dana od njegovog ulaska u Dauning strit (sedište britanske Vlade) rekao da postoje “vrlo otvorena pitanja” da li je uvođenje karantina u toj zemlji počelo prekasno.

“Nismo razumeli (virus) na način na koji bismo voleli u prvih nekoliko nedelja i meseci. Mislim da je verovatno jedina stvar koju nismo videli na početku bila ta koliki je uticaj asimptomatskog prenosa sa osobe na osobu”, rekao je premijer za britnski javni servis.

Dodao je da postoje mnoge lekcije iz kojih treba učiti, te da su ministri mogli neke stvari da urade “drugačije”.

POMPEO NASTAVIO SA OŠTROM RETORIKOM KA KINI – Američki državni sekretar Majk Pompeo govorio je o zaoštrenom stavu Trampove administracije prema Pekingu, navodeći aktuelnu politiku SAD izborom između slobode i tiranije.

“Stara politika slepog angažmana sa Kinom jednostavno neće biti od koristi. Ne smemo je nastaviti i ne smemo joj se vratiti. Predsednik Tramp jasno je stavio do znanja da nam je potrebna strategija koja štiti američku ekonomiju i naš način života. Slobodan svet mora da trijumfuje nad ovom novom tiranijom”, rekao je Pompeo u Niksonovoj biblioteci u južnoj Kaliforniji, prenosi Glas Amerike.

Pompeo je istakao da je stari način angažovanja sa Kinom rezultirao samocenzurom među američkim biznisima i u Holivudu, dok je Kina nastavila sa represijom na svojoj teritoriji i u Hongkongu.

ŠTA SE DOGAĐA AKO KORONAVIRUS DOBIJU I PREDSEDNIK I PODPREDSEDNIK SAD – Epidemija koronavirusa u SAD se ne stišava. Predsednik Donald Tramp nedavno je počeo da nosi masku u javnosti i da apeluje na poštovanje mera. Do sada je svaki put na testu bio negativan. Šta se dešava u slučaju da predsednik oboli od kovida 19?

Ako bi se američki predsednik Donald Tramp zarazio koronavirusom, postoji nekoliko potencijalnih scenarija, piše RTS.

Stručnjaci ističu da je vrlo bitno da se u svakom trenutku zna ko je glavni za određene situacije. Bivši savetnik predsednika Baraka Obame, Dejvid Akselrod, rekao je da se obično prolazi kroz vežbe za razne situacije kao što su terorističke i nuklearne pretnje. Međutim, kaže da nikad nije učestvovao u vežbi za slučaj pandemije.

Opširnije…

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: