Šta bi moglo da se dogodi ako se zaraze i Tramp i Pens: Više mogućih scenarija, može li Pelosi da preuzme dužnost?

1
Foto: Profimedia

Epidemija koronavirusa u SAD se ne stišava. Predsednik Donald Tramp nedavno je počeo da nosi masku u javnosti i da apeluje na poštovanje mera. Do sada je svaki put na testu bio negativan. Šta se dešava u slučaju da predsednik oboli od kovida 19?

Ako bi se američki predsednik Donald Tramp zarazio koronavirusom, postoji nekoliko potencijalnih scenarija, piše RTS.

Stručnjaci ističu da je vrlo bitno da se u svakom trenutku zna ko je glavni za određene situacije. Bivši savetnik predsednika Baraka Obame, Dejvid Akselrod, rekao je da se obično prolazi kroz vežbe za razne situacije kao što su terorističke i nuklearne pretnje. Međutim, kaže da nikad nije učestvovao u vežbi za slučaj pandemije.

Slično se dogodilo u Velikoj Britaniji kada je oboleo premijer Boris Džonson. On je ovlastio ministra Dominika Raba da obavlja neke dužnosti, ali nikad nije formalno preneo potpunu moć na njega. Sada se vratio na posao.

U jednom scenariju, Tramp bi mogao da bude u karantinu u rezidenciji, ali da ostane nadležan za neke poslove.

Ako bi Tramp zadobio težu formu bolesti, postoji mehanizam koji dozvoljava predsednicima da privremeno prepuste moć. Dvadeset pet ustavni amandman dozvoljava Trampu da preda kontrolu potpredsedniku, i da je ponovo preuzme čim bude sposoban.

Džordž Buš mlađi je to radio dvaput tokom mandata, zbog medicinskih razloga. I Ronald Regan je bio sprečen da obavlja duženost neko vreme zbog operacije nakon pokušaja ubistva.

1 KOMENTAR

Comments are closed.