Najveći problem talibana sada je Islamska država: “Oni samo pričaju i prete, a mi delamo…”

0

Američka vojska tvrdi da je usmrtila jednog od organizatora terorističkih napada na aerodrom u Kabulu. Poznavaoci prilika kažu da je taj udar Islamske države doveo talibane u nezavidan položaj, prenosi Dojče vele.

„Prema prvim naznakama, usmrtili smo metu. Ne znamo da je bilo civilnih žrtava“, saopšteno je iz Centralne komande američke vojske nakon udara bespilotnom letelicom u avganistanskoj provinciji Nangahar. Taj američki napad ciljao je, kako je saopšteno, na jednog od „planera“ Islamske države Horasana, ogranka čuvene terorističke organizacije koji je u četvrtak izveo razorni napad na kabulskom aerodromu.

Među više od osamdeset žrtava napada bilo je više talibana i trinaest američkih vojnika. „Nećemo oprostiti. Nećemo zaboraviti. Lovićemo vas i platićete za ovo“, poručio je predsednik Džozef Bajden nakon terorističkog napada.

Prema rečima novinara Alija Latifija, teroristički napad, koji su talibani osudili, stvara velike probleme novom avganistanskom režimu koji žudi za međunarodnim priznanjem. „Ovo prikazuje talibane u lošem svetlu. Može se reći: Vi ste preuzeli vlast, ali niste obezbedili sigurnost za narod“, rekao je Latifi za DW.

Sjedinjene Države veruju da će islamisti organizovati još napada u okolini aerodroma, gde mase ljudi čekaju, nadajući se evakuaciji. Američki građani su pozvani da se ne približavaju kapijama aerodroma kod kojih su se u četvrtak dogodile dve eksplozije.

Male šanse da talibani i Amerikanci vojno sarađuju

Novinar Špigela Kristof Rojter bio je nedugo pre toga na aerodromu u Kabulu. On podseća da su talibani dali rok Zapadnjacima da definitivno završe sa evakuacijama do kraja avgusta. „Islamska država je tu videla sjajnu priliku da ogoli talibane, u stilu: Oni samo pričaju i prete, a mi delamo.“

Afzal Ašraf, stručnjak za terorizam sa Univerziteta u Notingemu, podseća da su talibani gerilski borci koji nisu u stanju da obavljaju ni policijski posao na ulicama Kabula. Zato nije čudo što teško mogu da spreče napade Islamske države.

„Tragično bi moglo da bude ako se Amerikanci i talibani utrkuju da pronađu te ljude i ubiju ih. U tom slučaju raste verovatnoća od nevinih žrtava. Sve to bi moglo da pođe po zlu i zavrti krug osvete, mnoge ljude otera u ekstremizam jer vide kako drugi stradaju od američkih bombi“, rekao je Ašraf za DW.

„Ovo bi možda mogla da bude prilika da talibani i Amerikanci odluče da sarađuju, ali sumnjam u to“, dodaje ovaj stručnjak.

Islamska država vrbuje talibanske borce

U jednoj analizi Špigela se navodi da su talibanske vođe sada u raskoraku: da bi sarađivali sa Zapadom, moraju da se pokažu kao umereni. A tada postoji opasnost da im borci prebegnu Islamskoj državi.

„To nisu ideološki protivnici, ali jesu ogorčeni konkurenti za istu klijentelu – mahom mlade ljude iz islamskih škola u Pakistanu ili sa avganistanskih sela, ljude koji naginju islamizmu i nasilju. To je njihov materijal koji oblikuju u borce. I dalje ponekad borci, čak i lokalni komandanti i čitave grupe, menjaju stranu“, kaže novinar Rojter.

„Islamska država sad ima veliku šansu zbog ugovora koji su talibani sklopili sa Amerikancima. Sad predstavljaju talibane kao izdajnike i neznabošce“, dodaje reporter Špigela.

Islamska država se suprotstavlja talibanima od kojih ih deli i učenje koje slede, ali i cilj stvaranja kalifata od južne do centralne Azije. Prema izveštaju UN iz jula, ovi islamisti u Avganistanu imaju između 500 i 1.500 boraca koncentrisanih u Kabulu i okolini, gde izvode većinu napada. Samo ove godine su izveli 77 napada.