Najveći politički skandal u plivanju od Čavićeve majice: Da li plivači izražavaju protest protiv Sun Janga, ili protiv Kine, kako on tvrdi

0
Foto: Profimedia

Plivanje nije među popularnijim sportovima u Srbiji. Mnogo je gledanijih sportova, mnogo privlačnijih, ali bilo je trenutaka kada je i plivanje bilo na naslovnim stranama. Naravno, onda kada je u njega uplivala politika. Onda kada je Felps bio bolji za jednu stotinku u koju su Srbi smestili i Omegu i Stejt Dipartment i Kondolizu Rajs i onda kada je jedan od najtalentovanijih plivača svih vremena nosio crvenu majicu sa političkom porukom u Ajndhovenu.

Plivanje nije dobar teren za razvoj političkih afera i problema, ali se od početka Svetskog prvenstva u Gvangžuu upravo to događa.

Politički diskurs događajima u Južnoj Koreji učitao je kineski plivač Sun Jang. Kinez je jedan od najboljih plivača slobodnim stilom godinama, ali uz kontinuitet rezultata, Sun Janga prati i kontinuitet kontroverzi.

Sun je pre nekoliko godina odradio tromesečnu suspenziju zbog dopinga, a dozvoljeno mu je da učestvuje na ovogodišnjem planetarnom šampionatu, iako je ponovo prekršio antidoping pravila jer je razbio bočice u kojima su bili uzorci njegove krvi.

Suna u septembru čeka saslušanje pred Sudom za arbitražu u sportu, pošto je Svetska antidoping agencija uložila žalbu na odluku Svetske federacije plivačkih sportova da ga ne kazni zbog jasnog kršenja andidoping pravila. Tačnije, FINA je samo upozorila Kineza, kojem u slučaju nove kazne preti doživotna suspenzija.

Ako je FINA pokazala neprincipijelnost, plivači nisu.

Kineski plivač je odbranio titulu svetskog šampiona u disciplini 400 metara slobodno, a onda je doživeo neprijatnost. Drugoplasirani u toj disciplini, Australijanac Mek Horton odbio je da stoji na postolju pored Sun Janga, nije se rukovao sa njim, niti je želeo da se fotografiše sa drugom dvojicom osajača medalja.

Ista situacija Sun Janga je sačekala i na duplo kraćoj deonici. Zlato, pa neprijatnost. Britanski plivač Dankan Skot nije stajao na pobedničkom postolju, nije se rukovao sa kineskim kolegom, niti se fotografisao.

Posle prve dodele medalja, Sun Jang je čitavom događaju dao političku konotaciju.

“U redu je iskazati nepoštovanje prema meni, ali ne i prema Kini. Žao mi je zbog toga”, rekao je Sun.

Posle druge dodele agresivno je gestikulirao ka britanskom plivaču uz glasne povike.

Zaista nema previše logike u Sunovoj tvrdnji da je u pitanju politička stvar i nepoštovanje Kine kao države. Čini se da su sportisti odlučili da ustanu protiv neprincipijelnosti Svetske plivačke federacije i jedne od većih zvezda azijskog plivanja.

“Znate već kakvo je rivalstvo. Njegovo ponašanje i sve što se dogodilo govori jače nego bilo šta što bih ja ikada mogao da kažem”, rekao je Horton.