ULTRASI – Knjiga „1312: Among the Ultras“ engleskog novinara i publiciste Džejmsa Montagjua priča je o „tvrdom jezgru“ širom sveta, njihovom usponu i jačanju, vezama sa politikom i organizovanim kriminalom, o revolucijama, prevratima i tučama u Beogradu, Kijevu, Rimu, Buenos Ajresu, Riju, vrtoglavo putovanje na tribine na kojima vladaju neka druga pravila. O svemu tome donedavni stanovnik Beograda govorio je za novi Nedeljnik.

IMATE LI POSAO? – „Kakvo, uopšte, iznenađenje može Vučić da nam spremi u novoj vladi?“, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog Nedeljnika.

UOS – Udružena opozicija Srbije biće mnogo labaviji skup stranaka i neće imati zajednički program kao što je to bio slučaj sa Savezom za Srbiju. UOS bi, međutim, mogao da ima zajedničkog predsedničkog kandidata na izborima 2022. Tekst o novoj-staroj opoziciji u Nedeljniku.

Naslovna strana novog Nedeljnika

SMAJLOVIĆ – Sme li iko u ime bilo koje „struke“ da odlučuje koja politička ideologija sme na ulične proteste, a koja ne sme, piše Ljiljana Smajlović u kolumni „Hiljadu trista epidemiologa“ u novom Nedeljniku.

PUPOVAC – Nema potrebe za tim da nas netko iz Beograd mentorira, a još manje da nas netko za to optužuje kao što to čine neki iz Zagreba. Isto tako nema potrebe da nas netko iz Zagreba patronizira i da se netko iz Beograda boji da će se to dogoditi, kaže za novi Nedeljnik Milorad Pupovac, jedan od političkih lidera Srba iz Hrvatske.

DRAŠKOVIĆ – Aleksandar je ubijen u Marselju 1934, a država koju je stvorio ubijena je u Beogradu, 27. marta 1941. Ovo je nepobitna činjenica, kao i da SPC i današnja intelektualna crnorukaška, proruska, staljinistička elita, savršeno znaju da ne bi bilo ustaške države, ne bi bilo Pavelića, ni građanskog rata, ni komunističke revolucije, ni užasa koji je ona donela, da nije bilo 27. marta 1941, kaže Vuk Drašković za Nedeljnik na dan izlaska novog romana „I grob i rob“ (Laguna). On je govorio i o Jugoslaviji, Hitleru, Nediću, Slobodanu Jovanoviću…

SZO – Da li je Svetska zdravstvena organizacija u svega nekoliko meseci bitke protiv koronavirusa prokockala, ili makar ugrozila decenijama sticano poverenje? Da li su u pravu oni koji ih optužuju da su ignorisali rana upozorenja, prekasno reagovali, bili previše mekani, davali kontradiktorne izjave i tako još više sluđivali planetu? Zašto nije primenjen scenario „variola vera“, oproban u Jugoslaviji? Veliko istraživanje u novom Nedeljniku.

Naslovna strana novog Njujork tajmsa na srpskom

DR GORAN MILAŠINOVIĆ – Kardiolog, profesor Medicinskog fakulteta, predsednik Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom za novi Nedeljnik govori o radu tokom pandemije i posledicama, o reizdanju njegovog romana „Apsint“, koji je podjednako aktuelan kao i pre 15 godina kada je objavljen.

SEMAFOR RIZIKA – Četiri su kriterijuma na osnovu kojih bismo mogli da ocenimo rizičnost određene aktivnosti. To su: gužva, zatvoreni prostor, bliski kontakti i nemogućnost održavanja distance. Vodič kroz „semafor rizika“ u novom Nedeljniku

UROŠ ĐURIĆ – Sedam dela Uroša Đurića uvršteno je u stalnu postavku muzeja Albertina u Beču, što znači da će se naći u društvu Rubensa, Brojgela, Da Vinčija… Đurić za Nedeljnik priča o velikom uspehu, svojoj ličnoj „legiji časti“, spomeničkoj i uličnoj (ne)kulturi, brendiranju Srbije…

SPOMENIK – Kada su mošti Stefana Nemanje, iz Hilandara prenošene u Studenicu, bio je to simbolični čin koji je poslužio za pomirenje tadašnje „dve zavađene Srbije“, tačnije dva zavađena brata. Osam i kusur vekova kasnije, Stefan Nemanja, ovaj put u bronzi, ponovo dolazi, ovaj put iz Rusije, da podeli još malo onoga što je ostalo da se podeli u ovom rascepanom društvu. Analiza „novospomeničke kulture“ u novom Nedeljniku.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

LIDERKE I KORONA – Nije Džasinda Ardern, premijerka Novog Zelanda, jedina liderka čije je rukovođenje pandemijskom krizom rezultiralo svojevrsnim uspehom. Danskoj, Finskoj, Nemačkoj, Islandu, Norveškoj uspeh u borbi sa koronavirusom pripisuje se i delimično zbog stilova vladanja i upravljanja njihovih liderki. Tekst u novom broju Nedeljnika.

1920 – Poljsko-boljševički rat, iako možda ne postoji svest o tome, predstavlja konstitutivni trenutak moderne Poljske i kardinalnu tačku čitave Evrope. Istinsku tačku sukoba dveju različitih civilizacija. U novom Nedeljniku ekskluzivni tekst Mateuša Moravjeckog, premijera Republike Poljske.

ISIDORA – Prvi put kada se pojavila u medijima (a u medijima će se pojavljivati vrlo često u narednim godinama i decenijama), i prvo saznanje o Isidori bila je čuvena „naci-žurka“ u Sarajevu, gde su navodno pojedinci nosili nacistička obeležja, a na tortama je bio kukasti krst… Branko Rosić piše o Isidori Bjelici u novom Nedeljniku.

FAUDA – Izraelska televizijska serija „Fauda“ zasnovana je na stvarnim iskustvima života koja su Lior Raz i njegov prijatelj i koautor serije, novinar Avi Isašarof, doživeli kao članovi elitne jedinice Izraelskih odbrambenih snaga. Ekskluzivno za Nedeljnik Lior Raz govori o svom životu, o tome kako je vojska transformisala umetnika u ratnika i kako je nastala „Fauda“.

https://www.nstore.rs/product/letnja-akcija-dve-luksuzne-monografije-za-samo-499-dinara/

ZLATNO DOBA SERIJA – Korona, karantin, osuđenost na kuće i stanove, doneli su i obnovu gradiva – gledanje kultnih serija, po mnogima najboljih svih vremena, koje su upucale film kao pištolj Tonija Soprana, navukle nas kao metamfetamin iz laboratorije „Breaking Bada“ i učinile da se osećamo prijatno kao da o nama brine Rut Fišer iz „Six Feet Under“. U novom Nedeljniku dajemo vam razloge da ih ponovo gledate.

FRIC I DOBRILA NA JADRANU – Fric i Dobrila (i Mate) stigli su na more, u Hrvatsku. A tamo… Nova kolumna Srđana Valjarevića u Nedeljniku.

BABIĆ I BEGBEDE – Lice nedelje u foto-kolumni Nebojše Babića je francuski pisac Frederik Begbede.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-448-od-13-avgusta/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.