Najveće “curenje”: Pandorini papiri imaju 12 miliona dosijea, istraživalo je 600 novinara u 117 zemalja

0

(Beta) – Otkrivene su finansijske tajne stotine svetskih lidera, političara i slavnih ličnosti u još jednom ogromnom curenju finansijskih dokumenata, piše danas Bi-Bi-Si (BBC), navodeći da “Pandora papiri”, kako su nazvani, imaju skoro 12 miliona dosijea iz kompanija koje nude ofšor usluge u poreskim rajevima širom sveta.

Do podataka je došao Medjunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) u Vašingtonu, koji je organizovao najveću globalnu istragu svih vremena, obuhvativši 117 zemalja, uz učešće više od 600 novinara.

U Velikoj Britaniji istragu su predvodili BBC Panorama i Gardijan.

Ovi dosijei su najnovija u nizu uzbunjivačkih istraga koje su poslednjih godina potresle svet finansija.

BBC nabraja ostala velika “curenja” iz poslednje decenije.

FinCEN dosijei – U septembru 2020. godine, FinCEN dosijei razotkrili su propust velikih svetskih banaka da zaustave pranje novca i finansijski kriminal.

Medju njima je i 17.641 dosijea dobijenih preko zahteva po osnovu Slobode informacija i iz drugih izvora.Do njih je došao Bazfid Njuz, koji ih je podelio sa ICIJ i 400 novinara iz svih krajeva sveta.

Rajski papiri, 2017 – Ogroman kontingent procurelih dokumenata uglavnom iz ofšor advokatske kancelarije Eplbi, zajedno sa korporativnim registrima iz 19 poreskih jurisdikcija, koji su obelodanili finansijska poslovanja političara, slavnih ličnosti, korporativnih giganata i poslovnih lidera. BBC ne zna identitet izvora. 13,4 miliona dokumenata prosledjeno je nemačkom listu Zidojče cajtung, a potom podeljeno i sa ICIJ-om. Naknadno je postignuta poverljiva nagodba izmedju BBC, Gardijana i Eplbija oko izveštavanja o procurelim dokumentima, za koje je Eplbi tvrdio da su ih ukrali hakeri. Gardijan i BBC su saopštili da su reportaže bile u javnom interesu, ali nisu otkrili više detalja o nagodbi.

Panamski papiri, 2016 – Do pojave Pandore, ovo curenje smatralo se najvećim od svih što se tiče same količine podataka. Vikiliksovo objavljivanje diplomatskih depeša 2010. godine bilo je veliko, ali je dosije Panamski papiri imao 1.500 puta više podataka. Panamski papiri su nastali nakon što je anonimni izvor kontaktirao novinare nemačkog lista Zidojče cajtung 2015. godine i predao im kriptovane dokumente iz panamske advokatske kancelarije Mosak Fonseka. Ona prodaje anonimne ofšor kompanije koje pomažu vlasnicima da prikriju svoja poslovanja. Sveukupno su razotkrivene finansijske mahinacije desetak aktuelnih i bivših svetskih lidera, više od 120 političara i državnih službenika, kao i bezbroj milionera, slavnih ličnosti i sportskih zvezda. Identitet osobe koja je došla do podataka je nepoznat.

Svis Liks – Ova istraga ICIJ, koja je uključivala stotine novinara iz 45 zemalja, obelodanjena je u februaru 2015. godine. Bavila se HSBC Privatnom banke (Švajcarske), podružnicom slavnog bankarskog giganta i tako razotkrila poslovanja u zemlji u kojoj se bankarska tajnost uzima zdravo za gotovo. Procureli dosijei pokrivali su bankovne račune sve do 2007. godine, povezane sa više od 100.000 fizičkih i pravnih lica iz više od 200 zemalja. ICIJ je saopštio da je HSBC profitirala od „trgovaca oružjem, posrednika za diktatore iz Trećeg sveta, trafikanata krvavih dijamanata i drugih medjunarodnih odmetnika”. Istraga ICIJ-a bila je zasnovana na podacima koji su prvobitno procureli od francusko-italijanskog softver inženjera Ervea Falzijanija.

Luksemburg Liks – Još jedna opsežna istraga ICIJ svoja otkrića obelodanio u novembru 2014. Bavila se time kako je kompanija za profesionalne usluge PrajsvoterhausKupers pomagala multinacionalnim kompanijama da steknu stotine povoljnih poreskih odluka u Luksemburgu izmedju 2002. i 2010. godine. Medju imenovanim kompanijama su, izmedju ostalih, Pepsi, IKEA, AIG i Dojče banka. Francuz Antoan Deltur, bivši zaposleni u PrajsvoterhausKupersu, bio je glavni čovek iza svega, rekavši da je to učinio u javnom interesu. 

Ofšor Liks, 2012-2013 – Nekih 2,5 miliona dosijea otkrilo je imena više od 120.000 kompanija i trastova na skrovitim mestima kao što su Britanska Devičanska Ostrva i Kukova Ostrva. BBC Panorama razotkrila je utaju poreza u Britaniji u tajnoj operaciji koja je sprovedena na osnovu ovih dosijea. U dosijeima su imenovani političari, zvaničnici i njihove porodice, uz istaknute primere iz Rusije, ali i iz Kine, Azerbejdžana, Kanade, Tajlanda, Mongolije i Pakistana.