“Najsramotniji dan u istoriji EU”: EK u ulozi detektiva, pretres fabrike AstraZeneke u Rimu i pogrešni zaključci…

1

Na zahtev Evropske komisije, italijanske bezbednosne snage su pregledale fabriku Katalent, nedaleko od Rima, gde su pronašle zalihu vakcina kompanije AstraZeneka.

EK i Italija su zaključile da su pronađene doze namenjene Velikoj Britaniji, ali se ispostavilo da su cepiva zapravo trebala da se rasporede unutar zemalja članica Evropske unije, kao i u neke od siromašnijih zemalja preko programa Kovaks.

Kompanija AstraZeneka je nedavno izdala saopšenje u kom je naglašeno da je oko 29 miliona doza pronađenih vakcina protiv koronavirusa tokom inspekcije u fabrici u Italiji namenjeno EU i za donacije siromašnijim zemljama u okviru Kovaks sistema Svetske zdravstvene organizacije.

EK je u ovom slučaju “glumila” detektiva kako bi pronašla tajne zalihe vakcina AstraZeneke rezervisane za Britaniju, prenosi britanskli list Telegraf.

Tokom iznenadne racije prethodnog vikenda, elitna jedinica italijanske vojne policije delovala je po nalogu EU i otkrila milione doza uskladištenih u fabrici u blizini Rima.

Otkriće je, kako su tada smatrali predstavnici EK, potvrdilo dugotrajnu sumnju EU da AstraZeneka pruža poseban tretman Ujedinjenom Kraljevstvu, tajno izvozeći doze u svoju matičnu zemlju, a da pritom proizvođač nije uspeo da ispuni dogovorene ugovore sa Briselom.

Ipak, kako su zvaničnici EU priznali u sredu, te pretpostavke jednostavno nisu bile istinite.

Većina doza otkrivenih u italijanskoj fabrici bila je namenjena samoj EU, dok je ostatak namenjen siromašnijim zemljama širom sveta.

Jedan bivši evropski ministar nazvao je ovaj incident sa pogrešnom pretpostavkom verovatno „najsramotnijim danom u istoriji EU”.

Nakon početnih i pogrešnih tvrdnji, brzo su usledile reakcije. Najpre je reagovala britanska vlada koja je saopštila da zalihe iz fabrike u okolini Rima nisu namenjene Velikoj Britaniji i da iz te fabrike vlada “ne očekuje nijednu dozu”.

Mario Garđulo, direktor za proizvodnju farmaceutskih proizvoda u pomenutoj fabrici rekao je da su inspekcije karabinjera videle da je sa dozama “sve u redu”.

Ubrzo nakon toga, zvaničnici u Briselu su priznali da je 29 miliona doza zapravo namenjeno pogonu AstraZeneke u Belgiji radi dalje distribucije unutar EU.

Zvaničnik italijanske vlade je rekao da je “u subotu EK zatražila od premijera Italije da verifikuje nekoliko pošiljki vakcine u proizvodnom pogonu u Ananjiju.

“Premijer je o tome obavestio ministra zdravlja Roberta Sperancu, koji je dalje dogovorio da karabinjeri NAS izvrše inspekciju između subote i nedelje. Ispostavilo se da su pregledane serije namenjene Belgiji. Pregledane su sve odlazeće serije”, rekao je zvaničnik italijanske vlade

AstraZeneka je kasnije saopštila da je šesnaest miliona doza namenjeno za EU, kada prođu proveru kontrole kvaliteta, dok bi ostalih trinaest miliona trebalo da ode u zemlje iz programa distribucije vakcine preko Kovaksa.

“Proces proizvodnje vakcina je vrlo složen i dugotrajan. Konkretno, doze vakcina moraju sačekati odobrenje za kontrolu kvaliteta nakon završetka punjenja bočica”, rekao je portparol AstraZeneke Tijeri Breton.

Breton je kasnije u izjavi za BBC rekao da je tražio hitnu istragu kako bi se utvrdilo da je sve u redu i ​​da je bilo “korisno razumeti šta se događalo u Italiji”.

1 KOMENTAR

Comments are closed.