Šta se desilo sa dušom u savremenom svetu i na koji način mladi umetnici promišljaju duhovnost samo su neke od tema izložbe „Oblici duše“, koja će nakon brojnih evropskih prestonica biti otvorena i u Beogradu, u utorak 7. maja u 19 časova u galeriji Instituta Servantes.

Kustoskinja Susana Blas, koja stoji iza ove originalne i impresivne izložbe, okupila je dela nekih od najznačajnijih savremenih španskih umetnika i umetnica. Njihova preispitivanja duhovnosti, potraga za dušom kao i različiti načini razumevanja i predstavljanja iste, zaintrigiraće publiku i podstaći je na razmišljanje o sopstvenoj duši.

Izložba polazi od postavke „Unutrašnja šuma (oblici duše)“, zamišljene kao kolektivni i vanvremenski razgovor sa Terezom Avilskom, koja je mogla da se pogleda 2015. godine u Sali Huana Franses u zgradi Opštinske uprave u Saragosi. Tereza Avilska, mističarka i vizionarka, iskazivala je u svojim spisima duhovnost koja nadilazi telo i prevazilazi racionalno razmišljanje, a njen hrabri rad inspiriše mlade umetnike i vekovima nakon njene smrti.

Za ovu priliku originalna postavka je proširena, a u Beograd stiže nakon predstavljanja u Rimu, gde je privukla veliku pažnju i dobila niz odličnih kritika.

„Da bih definisala svoj način stvaranja, poslužiću se rečenicom Karmen Martin Gajte kojom opisuje svoje Svaštare: ’To je kao da uđete u sobu u kojoj je sve ispreturano naglavačke i počnete da slažete istorijske knjige i vraćate ih na police, a onda prodišete, pa slobodno vreme provedeno u sunčanju u udobnoj stolici više nije neprijatno, nego ugodno“, navodi jedna od autorki izloženih radova, španska umetnica Marija Bueno (Malaga, 1976).

Svoje radove ovom prilikom predstaviće: Ćeću Alava, Marija Bueno, Soledad Kordoba, Antonio F. Elvira, Santijago Lara, Mireja Martin Larumbe, Viki Mendis, Mapi Rivera, Hose Luis Serso, Paula Noja, Jolanda Tabanera, SUSO33, Marina Vargas i Huan Samora.

Otvaranje izložbe 7. maja biće praćeno vođenjem kustoskinje Susane Blas i umetnice Marine Vargas. Izložba će biti otvorena sve do 20. juna, a ulaz je slobodan.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.