“Najmanje 50 osoba poginulo, više njih ranjeno”: Požar u kovid bolnici u Iraku…

0
Profimedia/Ilustracija

Najmanje 50 osoba je stradalo u požaru na odeljenju za koronavirus u južnom Iraku, dok je desetina osoba ranjeno, preneo je AP.

Zvaničnici su saopštili da su sve žrtve zadobile teške opekotine tokom požara u bolnici u gradu Nasirija na jugu zemlje. Požar je, prema saopštenjima zvaničnika, izazvao “kratki spoj”.

Zdravstveni radnik provincije u kojoj se nalazi i grad Nasirija, rekao je da je požar izbio kada je eksplodirala boca sa kiseonikom.Ministarstvo zdravlja nije dostavilo zvaničan izveštaj o uzroku požara.

Novo odeljenje, otvoreno pre samo tri meseca, bilo je kapaciteta do 70 kreveta. Zvaničnici su saopštili da je u trenutku požara na odeljenju bilo smešteno najamnje 63 pacijenta.

Kalid Bohan, šef iračke civilne odbrane, istakao je da zgrada izgrađena od zapaljivih materijala i da je, kao takva, bila sklona požarima.

To je drugi put da je ove godine veliki požar usmrtio pacijente od koronavirusa u iračkoj bolnici. Najmanje 82 osobe stradale su u aprilu u bolnici u Bagdadu kada je eksplodirala cisterna sa kiseonikom, što je izazvalo plamen.

Irak je trenutno usred još jednog ozbiljnog talasa pandemije koronavirusa. Dnevne stope broja zaraženih dostigle su prag od više od 9.000 slučajeva u 24 časa.