Srpski košarkaški reprezentativci se spremaju za Mundobasket u Kini, a ovog leta sa njima nema Nikole Kalinića.

Košarkaš Fenerbahčea, odnosno njegovo izostavljanje sa spiska igrača koje je selektor Aleksandar Đorđević odredio za pripreme, izazvalo je dosta polemike. Kao što to čine u poslednje vreme i nastupi ovog momka.

Prethodnih meseci nekoliko puta je govorio o političkim temama, poput Kosova i odnosa Srbije sa državama u regionu.

„Svako ima pravo, ali i obavezu da jasno izrazi mišljenje. Pogotovo mi, kao javne ličnosti, jer imamo veći auditorijum. Moramo da razmenjujemo mišljenja, možda to i najviše fali Srbiji u ovim vremenima“, rekao je Kalinić u intervjuu za BBC na srpskom.

Rekao je i da je za njega najbitnije da je iskren prema sebi.

„Ako bude sreće da jednog dana i decu vaspitam na taj način. Malu sam cenu platio za satisfakciju koju imam“, priča Kalinić.

On navodi da ne zna da li je iznošenje stava o Kosovu jedan od uzroka izostanka iz reprezentacije.

Nakon što je spisak igrača objavljen, selektor Aleksandar Đorđević rekao je da „svi igrači znaju zašto ih nema“, da su to stvari koje treba da ostanu u ekipi i da je razgovarao sa Kalinićem nakon objavljivanja spiska.

„Kao i svakog mladog čoveka koji želi da se takmiči, pomalo me pogodilo izostavljanje sa spiska. Opet, kao neko ko je imao dugačku sezonu i već pet godina nema slobodno leto, dobio sam dva meseca nenadanog godišnjeg odmora. Postavio sam to kao situaciju u kojoj ne gubim“, kaže Kalinić.

Kao jedinu zamerku Đorđeviću naveo je to što ga selektor nije pozvao pre objavljivanja spiska, nego tek posle toga.

„Drugarima i saborcima“ iz reprezentacije poželeo je da na Svetskom prvenstvu u Kini osvoje medalju, a njihove partije pratiće negde uživajući uz reku.

U ovom razgovoru govorio je i o tome šta znači za njega patriotizam.

„Patriotizam je biti dobar i častan čovek, pomoći komšiji i prijateljima, a ne da se busaš u grudi na internetu“.

Suprotan primer su, kaže, „biznismeni koji se izdaju za velike patriote, a sve rade na crno…“

„Kao što je i Đinđić pričao – svi moramo da radimo na sebi. Ako to uspemo, onda će da napreduje i država“.

Komentarišući odnose Beograda i Prištine, Kalinić je početkom godine rekao da je vreme da neko javno kaže „hajde da rešimo više taj problem, izvučemo šta možemo i nastavimo dalje“.

„Ni u jednom trenutku nisam rekao da treba predati Kosovo, već da treba naći rešenje i okrenuti se budućnosti. Ali dobro, uvek je dobro skrenuti pažnju sa neke druge stvari na Kalinu izdajnika“, rekao je.

Košarkaš dodaje da se osećao dobro jer je konačno rekao sve što misli, ali i razočarano zbog velikog broja loših poruka koje su stigle od mladih ljudi.

„Očekivao sam da takvih poruke bude od starijih ljudi koji su prošli ratove i osetili na koži. Desilo se obrnuto, oni su mi rekli da sam u pravu i da je vreme da se okrene stranica i gleda u budućnosti“.

On je rekao i da je u kontekstu stasavanja mlađih generacija greška to što „imamo iskrivljenu sliku o sebi“.

„Kao klinac sam u Briselu prvi put čuo nekoga da ne zna gde je Srbija. Pomislio sam – kako je moguće da ne znate. Mi smo, ako ne najbitniji narod u istoriji, tu negde, drugi ili treći barem. Imamo dugu i sjajnu istoriju, mnogo puta smo ispadali heroji, ali nekad treba da se uzmu u obzir objektivne činjenice“, kaže Kalinić.

„Volim Srbiju, ali očigledno da poslednjih decenija nešto ne štima. Klinci su verovatno odgajani na tim postulatima, pa kad na to dodate i medijski mrak u Srbiji… To sve doprinosi da krv uzavri“.

Kao jednu od najvažnijih stvari iz detinjstva navodi to što je u Vojvodini odrastao u multikulturnoj sredini.

„Prve komšije su nam bili Mađari, drugi Srbi, treći Hrvati, a četvrti Bunjevci. Shvatio sam da je apsolutno nebitno ko je odakle. Možemo zajedno da slavimo dva božića, ionako je sve slično“.

Još malo se Kalinić zadržava na sličnom terenu – a tema je srpski „izum“ – inat.

„Za to ni ne postoji pravi izraz na engleskom. Možda bi to trebalo da patentiramo kao sarmu i da od toga napravimo neki brend“.

Doduše, ponekad ovaj specifičan način ponašanja može da pomogne.

„Ispostavilo se da u sportu ta tvrdoglavost može da bude dobra, ali u životu je često kočnica u uspostavljanju zdravih odnosa“.

Komentara

 1. Nenad
  26. jula 2019. 19:10

  Pre svega, mnogo si mlad da bi solio pamet citavom narodu sta i kako treba da tumaci, radi…..komentar o medijskom mraku i sl. Nije problem reci svoj stav, kakav god da je, ako stvarno tako mislis i razumes stvari. Snosis posledice dobre ili lose....nikakav problem. Naravno da uvek treba razmisliti sire o svemu, jer narod jako dobro prepozna sta je sustina i zato spontanop reaguje. Dzaba sad ….nisam rekao ovo, nisam mislio ono......od tebe to niko nije ocekivao. Cenjen sportista koji je hteo da pametuje, pa ispao najgore dete. Pa posle i ono sa vrsnjakom….zaista, kad si javna licnost a sportisi to svakako jesu, moraju voditi racuna o svemu, pa I o ovakvim stvarima. Zao mi je sto nece igrati, ali opet pozdravljam Saletovu reakciju!

 2. Joki
  27. jula 2019. 02:31

  Ni jednog momenta nisam rekao da Kosovo treba predati??? Pa rekao si da je Kosovo izgubljeno? Upravu si! Kosovo je drzava!

 3. Goran
  27. jula 2019. 08:07

  Selektor je u pravu 110%. Uz zahvalnost za sve što je dao reprezentaciji, Kaliniću želim da se i sledećeg leta dobro odmori, kao i svih narednih leta koja dolaze... naporna je turska liga.

 4. Makiii
  27. jula 2019. 16:17

  Ako je razlog, a izgleda da jeste, to sto je Kalinic izjavio, Saletu necu oprostiti Kalinino izostavljanje! Morao je selektor da stane ispred svog igraca, da ga zastiti, a ne da izjavi-svi koji nisu na spisku, znaju sto nisu! Pa, ljudi.moji, ovde u ovoj nasoj divnoj drzavi, koju napravise nedodjijom, ne smes da mislis svojom glavom!!! Po meni, selektorov bruka i sramota! Sledeci korak je da i on okaci svoju medalju onom na vrat! Ma daj.....

 5. 1989
  28. jula 2019. 14:25

  Sta ce nam Kalina?!Bez obzira na Kosovo I njegov govor u vezi nezavisnosti,nije kalibar reprezentacija Srbije.U cemu je problem,Sale zna sta radi Ako osvoji medalju napravio je uspeh Ako ne otici ce,pa nek dodje drugi kojem ce Kalina biti najbolji igrac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.