Iako se voda smatra najzdravijim i ujedno najboljim pićem za hidrataciju, naučnici su dokazali da ipak postoji piće koje više hidrira organizam od vode.

Istraživanje sa škotskog Univerziteta St. Andrews koje je uporedilo reakcije nekoliko različitih pića na hidrataciju, došlo je do zaključka da su obična i mineralna voda dobar izbor, ali prema novim saznanjima mleko je ipak bolje, prenosi N1.

Prema Ronaldu Mauganu, profesoru na Medicinskom fakultetu Sent Endruz i autoru istraživanja jedan od faktora je i količina određenog pića. Takođe, jedan od faktora je i hranjiv sastav pića.

Tako je dokazano da mleko hidrira više od obične vode jer sadrži laktozu, proteine i masti, a taj sastav pomaže usporavanju pražnjena tečnosti iz želuca. Osim toga, mleko u svom sastavu ima i natrijum koji dovodi do manje proizvodnje urina.

Isto se može reći i za rastvore za oralnu rehidraciju koje se koriste za lečenje dijareje. Oni sadrže male količine šećera, kao i natrijum i kalijum, koji takođe mogu pomoći u zadržavanja vode u telu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.