Nemačka policija upozorava da će grupa od oko 500 srpskih navijača pokušati da izazove nerede na utakmici između Srbije i Engleske koja se, u okviru prvog kola grupne faze fudbalskog Evropskog prvenstva, 16. juna igra u Gelzenkirhenu, prenosi Gardijan.

Peter Bot, šef policije u Gelzenkirhenu, izjavio je za ovaj britanski list da će najveći izazov biti „presresti grupu srpskih navijača pre nego što ona dođe u situaciju da se sukobi s pristalicama Engleske“.

Očekuje se da će oko 40.000 engleskih navijača otputovati na utakmicu koja će u subotu od 21 čas igrati na Veltins areni, a da će Srba biti od pet do osam hiljada. Zbog svega toga, Uefa je u komunikaciji s nemačkom, srpskom i engleskom policijom utakmicu proglasila „visokorizičnom“.

Iako, prema rečima Bota, nemačka policija nema nikakve „konkretne obaveštajne podatke ili informacije“, veruje da će „ 400 ili 500 srpskih huligana koji traže nasilje doputovati i u Nemačku“.

„Pretpostavljam da će za nas najveći izazov biti da što pre identifikujemo nasilne, ometajuće grupe, te da ih odvojimo od mirnih navijača koji poštuju zakon. Više od 1.000 nemačkih policajaca biće na dužnosti u nedelju“, rekao je Bot.

Dodao je i da koordinacija sa srpskom policijom nije bila tako glatka.

„Nije bila toliko glatka kao što je bila saradnja s Englezima, ali je načelno bilo u redu.“

Nemačka policija počeće od petka s intenzivnijim proverama na graničnim prelazima. Navijačima Engleske biće dozvoljeno da piju u Veltins areni, ali ne i na tribinama, i neće moći da kupe više od dva pića istovremeno.

Bot je za Gardijan rekao da policija neće reagovati na pevanje uvredljivih pesama.

„Svim engleskim navijačima pristupaćemo otvorenog uma, i očekujem od svih mojih kolega da se prema njima ponašaju fer i korektno. Intervenisaćemo samo u slučaju kriminalnih incidenata i ugrožavanja javne bezbednosti“, objasnio je Bot.

Organizatori turnira zabrinuti su i zbog rizika od terorističkog napada ili pokušaja Rusije da izazove nasilje. Na dan utakmice biće zabranjena upotreba dronova širom Gelzenkirhena, a policija poseduje i sistem koji može da obori sve bespilotne letelice.

„Naravno, pretnje od terorističkih napada postoje u celoj Evropi,  ali mi nemamo nikakve konkretne obaveštajne podatke o tome. Teroristi žele da izazovu strah. Poručujemo svim našim gostima da ne dozvole da se to dogodi. Uživajte u boravku u Nemačkoj, i znajte da su nemačke vlasti dobro pripremljene“, zaključio je Bot. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.