“Nagodba srpskih, bošnjačkih i hrvatskih prvaka”: Kakav plan Eskobar nosi u Bosnu i Hercegovinu

0
Screenshot YouTube

(Beta) – Veoma smo zabrinuti zbog stanja u Bosni i Hercegovini i veoma smo angažovani i delatno pomažemo političkim vođama u toj zemlji da nađu rešenje, izjavio je portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano na pitanje agencije Beta da li i Evropska unija stoji iza predloga Vašingtona za rešenje krize u Bosni koje sutra u tu zemlju donosi američki zvaničnik Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar).

Stano je  dodao da je jedan zvaničnik Evropske službe za bezbednost i spoljne poslove prošle nedelje zajedno s američkim izaslanikom Metjuom Palmerom (Matthew) razgovarao sa političkim vođama u Sarajevu.

Evropski diplomatski izvori u Briselu su saglasni s ocenom da je Vašington snažno preuzeo inicijativu da se BiH okrene kako rešenju za sporni izborni zakon, tako i “reformama koje mogu biti sprovedene ne da bi se produbile etničke podele, već da se dođe do nagodbe” prvaka Srba, Bošnjaka i Hrvata, kako je to predočio Eskobar.

Stavljajući rešavanje “nedovršenog posla” u Bosni u okvire američke svetske stratagije za suzbijanje uticaja Kine i Rusije, on je u izlaganju i raspravi u Kongresu SAD istakao da je američka strana “međunarodnoj zajednici poslala dokument o tim mogućim reformama”.

I posebno je naglasio da bi jednostrano povlačenje jedne strane iz centralnih institucija BiH bilo opasno i stoga SAD “zajedno deluju s EU i NATO”.

Eskobar je nagovestio mogućnost sankcija za čelnika RS Milorada Dodika “ako bi on učinio neki nezakonit potez”, ali je primetio i da Dodik za tako nešto ima slabu političku podršku u RS pa i Srbiji.

Sam američki zvaničnik je odbacio sve spekulacije o mogućnosti nekog oružanog sukoba u Bosni, što smatra i većina zvaničnika i analitičara u EU, iako je pažnja medija u Uniji slabo usmerena na Bosnu, pa se pretnja “balkanizacije” jedino vidi u ratu u Etiopiji.

Stano je stav EU o rešavanju krize u Bosni sažeo u ustaljenu poruku da “sve priče o podelama i jednostranim potezima koji ugrožavaju celovitost BiH moraju da prestanu… i jedino je dijalog političkim vođa konstruktivan način da se reši kriza”.

Predsednik RS Dodik je poručio da Eskobar ne može pretiti sankcijama ako želi da razgovara, a Eskobar je očigledno ostavio otvorena vrata za rešenje i štaviše moguću američku podršku Republici Srpskoj, isto kao što SAD veoma plodno sarađuju sa Srbijom.

On je rekao da su SAD potpisale paket pomoći vredan blizu milijardu dolara, univerzitetsko partnerstvo između Beograda i Budimpešte i Atine, održale vežbe između američkih Zelenih beretki i marinaca sa Vojskom Srbije, “a to možemo uraditi i za Srbe u Republici Srpskoj”.

Prema evropskim diplomatskim izvorima, novo snažnije vraćanje Vašingtona “nedovršenim poslovima” na Balkanu, posebno u Bosni i oko Kosova, važnu komponentu ima i u rešenosti u to uključenih američkih čelnika da se za suzbijanje posebno ekonomskog upliva Kine i Rusije snažno podstaknu tehnološki i finansijski od kineskih i ruskih moćnije američke kompanije da ulažu u krupne infrastrukturne i industrijske projekte na Balkanu.

A da bi to bilo moguće moraju se tamošnji sporovi i krize svesti u “kontrolisane okvire” i region brže usmeriti ka Evroskoj uniji, po mogućstvu i NATO, u čemu ključnu ulogu treba da imaju SAD i Evropska unija.