“Nadam se da će Pfizerova vakcina stići do kraja godine. Biće besplatna, ali ne i obavezna…”

0
(BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/EV)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je uverenje da će Srbija “pobediti” koronavirus, navodeći da mu “nadu u pobedu” najviše daju vakcine i “disciplina i borbenost naroda”.

Vučić je za Radio-televiziju Srbije rekao da se “nada da će Pfizerove vakcine stići do kraja godine, kao i 350.000 vakcina do marta 2021. godine.

On je rekao da je ruska vakcina protiv koronavirusa stigla u Srbiju i da će stručnjaci njihovu ispravnost narednih dana u beogradskom Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”.

Po njegovim rečima, vakcine će biti besplatne za sve građane i ponovio da vakcinisanje neće biti obavezno.

Govoreći o ispravnosti vakcina, predsednik je rekao da su proizvođači iz “važnih svetskih zemalja” i da “niko nije lud da truje narod”.

“Svim penzionerima po 5.000 dinara do Svetog Nikole…”

Vučić je najavio da će svim penzionerima do 19. decembra, pred slavu Sveti Nikola, biti isplaćena pomoć od po 5.000 dinara.

“Pomoć će dobiti 1,72 miliona penzionera. Ta pomoć će dobro doći onima koji imaju manje penzije”, rekao je Vučić.

On je naveo je za isplatu jednokratne pomoći penzionerima obezbeđeno 75 miliona evra.

Vučić je rekao i da će turistička privreda dobiti sektorsku podršku u još jednom minimalcu za zaposlene i isplata će biti za deset dana.

Istakao je da se razmišlja o tome da se privatnom sektoru pomogne i u januaru.

Trudićemo se da gradimo bolje odnose sa Crnom Gorom, ali bićemo obazrivi…”

Vučić je rekao i da će se Beograd truditi da gradi bolje odnose sa novom Vladom Crne Gore, ali da će biti veoma pažljiv i obazriv.

“Bićemo veoma pažljivi i obazrivi jer vidim u kom to smeru ide, vidim kako se spolja nameće ta antisrpska kampanja i kako pojedini politički faktori u Crnoj Gori moraju da dokažu svoje crnogorstvo. A ono se uvek dokazuje negativnim odnosom prema Srbiji”, rekao je on.

Vučić je rekao da je vlast Srbije “dovoljno odgovorna i sposobna da bude iznad toga” i da “ne učestvuje ni u kakvoj anticrnogorskoj kampanji”.

“Ja zameram medijima u Srbiji koji su učestvovali u anticrnogorskoj kampanji, nema potrebe za tim”, naveo je Vučić.

On je rekao da odluka odlazeće Vlade Crne Gore da protera ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića “nije bio prijatan čin” i da “nije primetio da su razlozi za taj čin bili uverljivi na bilo koji način”.

“Kritike Atlagića upućene Seki Sablić nisu bile potrebne…”

Vučić je rekao da je bilo nepotrebno da poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić kritikuje glumicu Jelisavetu Seku Sablić.

Kako je istakao, intervju Sablić za nedeljnik NIN je bio čisto politički, a on se ni sa jednim delom ne slaže. Međutim, Vučić je rekao i da je sve više od toga što je rekao Atlagić bilo nepotrebno.

On je uputio izvinjenje “svima kojima su upućene ružne reči” u svoje ime i u ime Srpske napredne stranke (SNS).

Predsednik je napomenuo da su pripadnici opozicije vređali mnoge poznate ličnosti zbog iznetog pozitivnog stava prema SNS-u, pominjući glumce Lazara Ristovskog, Predrag Mikija Manojlovića, Svetislava Buleta Goncića i Nenada Jezdića.

Govoreći o dijalogu vlasti i opozicije, Vučić je rekao da o tome treba pitati predsednika Skupštine Ivicu Dačića koji je najavio dijalog.

“Ja u tom dijalogu neću učestvati, na njihovu (pripadnika opozicije) sreću neće morati da sede sa izdajnikom”, rekao je Vučić.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500