“Nacionalizam koriste nesposobni. Političari nemaju šta drugo da ponude”: Šta je Prlainović rekao hrvatskim medijima

3
Foto: Igor Pavićević

Svetsko prvenstvo u Gvangžuu prošlo je bez previše pompe u Srbiji. Dejan Savić je na smotru najboljih svetskih selekcija poveo potpuno podmlađen sastav pa ni očekivanja nisu bila ogromna, kao inače. Sa druge strane, vaterpolisti Hrvatske su u takvom odnosu snaga važili za favorita. I Delfine i Barakude zaustavili su Španci.

Ipak, hrvatski mediji veliku su pažnju posvetili Svetskom prvenstvu, pa je u skladu sa tim Andrija Prlainović, srpski vaterpolo reprezentativac koji je u grupi iskusnijih igrača kojima je Dejan Savić dao slobodno leto, dao zanimljiv intervju za Index.hr.

U jednom delu intervjua, Prlainović se dotakao i rivalstva Srbije i Hrvatske.

“Srbija i Hrvatska su u poslednjih desetak godina odigrale nekoliko zaista epskih utakmica. Spomenuli ste utakmicu u Budimpešti, ali bilo ih je još nekoliko zaista čudesnih, poput ove poslednje u Beogradu u finalu Svetske lige. Svaka utakmica s Hrvatskom je priča za sebe, u njima uživamo svi. Naše međusobne utakmice su prava sportska priča i nema potrebe da bude bilo kako drugačije jer politici nismo dopustili da pokvari ovo što imamo”, rekao je Prlainović.

On je dodao da je sasvim normalno to što selektor Srbije Dejan Savić i selektor Hrvatske Ivica Tucak imaju odličan odnos i naglasio je da to ljude fascinira jer zbog nacionalizma nisu navikli na takve odnose.

“Nacionalizmom se i u Srbiji i u Hrvatskoj bave samo oni koji nisu sposobni kvalitetno da obavljaju ono što bi trebalo da rade, zbog čega su izabrani i postavljeni na neke funkcije. Zbog toga što su nesposobni u svojim profesijama posežu za nacionalizmom i udaraju po najnižim strastima kako bi trovali narod. Kako politika u svim zemljama bivše Jugoslavije nema šta da ponudi narodu, bolji život i dobar standard, onda nude samo nacionalizam, a to je tužno. Nas sportiste, pogotovo nas koji smo među najboljima u svetu, ta priča ne zanima i ne bi trebalo da nas zanima. Naš jedini interes je sport, a sa Hrvatskom imamo fantastično sportsko rivalstvo i na to sam ponosan”, zaključio je Prlainović.

Jedan od najboljih vaterpolista sveta u poslednjoj deceniji smatra da je Dejan Savić napravio dobru odluku što je pred Gvangžu podmladio tim i da je nastup “nekih novih klinaca” pokazao da srpski i svetski vaterpolo u njima imaju budućnost.

3 KOMENTARA

  1. da nije malo licemerno,andrija,posle sve priče kako si srbin i ne možeš da igraš za matičnu zemlju?

  2. Bivsa SFRJ koja je jedino od Srba napravila *repu bez korena*. Mada – sasvim je moguce da je posredi potomak nekog NKVD predaka…
    Idi u Zagreb pa ponovi isto, macak.

Comments are closed.