“Naći ćemo se kod tenka…”: Reakcije na novi “spomenik” ispred stadiona “Rajko Mitić”. Tenk iz Vukovara ili sa otpada u Leskovcu?

2
Foto: Printskrin Youtube/FK Crvena zvezda

Plato ispred stadiona “Rajko Mitić” od juče je bogatiji za novi sadržaj – tenk ili njegovu vernu maketu. Fudbalski klub Crvena zvezda nije ponudio previše informacija o novoj instalaciji pred svojim stadionom, a mediji su, zajedno sa tviterašima, razglasili da je u pitanju “tenk iz Vukovara”.

Sportski direktor Crvene zvezde Mitar Mrkela u telefonskom razgovoru za N1 nije želeo da komentariše da li klub stoji iza postavljanja tenka, a pojašnjenje nije dobijeno ni od generalnog direktora kluba Zvezdana Terzića.

Na sajtu redstarbelgrade.rs osvanuo je tekst sa naslovom:

“Proradila Zvezdina mašina – znaju li to i novinari?”

“Marakana je rasprodata, ekipa je kompletna, a vrhunac „ludila“ oko utakmice trebalo je da predstavlja postavljanje tenka kod severne tribine, koji simbolizuje Zvezdinu mašinu i severnu armiju koja je uvek uz svoj klub.

Umesto toga, dobili smo hrpu naslova u domaćim medijima gde se spominje tenk iz Vukovara, građanski rat iz 90-ih godina i ostale gluposti koje mogu da padnu na pamet ’eminentnim’ novinarima zarad posete njihovim portalima”, stoji između ostalog u tekstu.

Naglašeno je da je tenk kupljen na vojnom otpadu u Leskovcu i da je samo u skladu sa određenim navijačkim porukama postavljen na plato.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da ispred stadiona Crvene zvezde nije parkiran tenk, već maketa tenka.

“Policija se obratila tužilaštvu koje je reklo da nema elemenata krivičnog dela i mesta za postupanje policije”, rekao je Stefanović.

Ipak, tenk je podelio javno mnjenje.

Kritike na odluku da se postavi tenk ispred stadiona, bile su veoma oštre.

Jedan deo javnosti je istakao da je ovakav potez pogrešan i zbog toga što je trenutak za tako nešto loš – Srbi u Hrvatskoj su u poslednje vreme žrtve nasilja, između ostalog i zbog utakmice Crvena zvezde i Jang Bojsa. Ističe se da bi ovakav potez mogao dodatno da pogorša položaj Srba u Hrvatskoj. O tome je pisao i predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović.

Ima i onih koji su začuđeni zbog brojnih kritika i podsećaju da ispred stadiona širom Evrope stoje različiti eksponati.

Ipak, između dve vatre, onih koji kritikuju i onih koji brane, ničija je zemlja duhovitosti.

“Kod konja”, izgleda, odlazi u istoriju…

Na kraju svih ovih rasprava, koje su zahvatile i region i hrvatske medije, mogla bi da stoji kazna UEFA jer je Crvena zvezda pod svojevrsnom “uslovnom kaznom”.

2 KOMENTARA

  1. Odlican posao hrvatskih agenatan,sad vise niko ne govori o progonu Srba u hrvatskoj i podrsci kolinde tome.

  2. Gospodo novinar, kada bi vi ignorisali ovakve geačke poteze onda ih geaci ne bi ni pravili. Nadam se, gospodo novinar, da nećete postati deo geaka.

Comments are closed.