“Na vežbe dolaze studenti koji su vakcinisani ili oni s negativnim PCR testom, koji će biti besplatan”: Medicinski fakultet uvodi nova pravila

0
Printscreen/YouTube/N1

“Studentima će vežbe koje će se održavati uživo biti dostupne, niko neće isterivati one studente koji nisu vakcinisani, ali fakultet će obezbediti besplatno testiranje studenata koji nisu imunizovani ili su vakcinisani samo jednom dozom”, kaže dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić.

Na Medicinskom fakultetu posle praznika studenti na vežbe mogu samo ako su vakcinisani ili imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Tako je taj fakultet postao prvi u Srbiji koji je uveo takav potez.

Dekan Medicinskog fakulteta je naveo da je na insistiranje samih studenata dogovoreno da se po ubrzanom tempu napravi raspored da se poslednjih mesec, mesec i po dana nastave iskoristi kao kondenzovani kurs vežbi koje bi bile uživo.

Što se tiče navoda da je reč o diskriminaciji nevakcinisanih studenata, Lalić je istakao da “stvar nije postavljena tako”. 

Naime, kako je objasnio, studentima će vežbe biti dostupne, niko neće isterivati one studente koji nisu vakcinisani, a fakultet će obezbediti besplatno testiranje studenata koji nisu imunizovani ili koji su vakcinisani samo jednom dozom.

“Broj studenata koji ne može da dobije vakcinu iz zdravstvenih razloga izuzetno je mali”, istakaoje je dekan.

Napomenuo je da se vežbe neće raditi u kovid-bolnicama, dok u non-kovid bolnicama svaki pacijent, da bi legao, mora doneti brzi antigenski test.

Istakao je i da se ne radi o svim studentima medicine, već u onim kliničkim predmetima gde postoji kontakt sa pacijentom, svega šest, sedam predmeta. “Trenutna procena je da će to biti od 200 studenata”, naveo je dekan Medicinskog fakulteta.

“Više od 50 odsto studenata medicine vakcinisano” 

Sa druge strane, dodao je da je preko 50 odsto studenata Medicnskog fakulteta vakcinisano i najavio da će uskoro biti organizovana još jedna tura vakcinacija preko Studentske poliklinike.

“Mi trenutno nemamo veliku nemotivisanost studenata da prime vakcinu i mislim da smo sa te strane na sigurnom”, istakao je Lalić.

Upitan da li mladima savetuje neku vakcinu, smatra da je dobra ona vakcina koje ima i nema nijednu preferenciju u tom pravcu.