Na suncu bez straha od fleka

0
Foto promo

Jedna od veoma čestih posledica izloženosti kože suncu je pojava hiperpigmentacija to jest tamnih fleka na koži. Rešenje ovog problema donosi nega preparatima Eucerin® brenda, koji je svetski broj 1. u borbi protiv hiperpigmentacija*

Svi volimo sunčane dane. Zahvaljujući lepom vremenu lakše organizujemo naše obaveze i više vremena provodimo napolju, u šetnji, druženju s prijateljima i porodicom. Ali, zahvaljujući naučnim saznanjima o štetnim uticajima sunčevog zračenja na zdravlje i lepotu naše kože, svesni smo da pored dobrobiti koje donosi, sunce može naneti i štetu, ne samo našoj koži, nego i našem opštem zdravlju.
Sunčeva svetlost sastoji se od zraka koji su vidljivi golim okom i onih koji nisu. Većina oštećenja kože, poput opekotina od sunca, prevremenog starenja i alergije na sunce, uzrokovana je takozvanim ultraljubičastim, UV zračenjem. Ali, prema novijim naučnim saznanjima, oštećenja kože može izazvati i plava svetlost, koja se naziva i vidljiva svetlost visoke energije. Takozvana HEVIS svetlost (High Energy Visible Light) pokreće oslobađanje slobodnih radikala u koži i uzrokuje oksidativni stres, što može dovesti do pojave hiperpigmentacija i prevremenog starenja kože.

Pojava hiperpigmentacija može biti izazvana i hormonskim promenama tokom trudnoće i menopauze ili dugogodišnjeg korišćenja kontraceptivnih pilula. Zato od fleka na koži često pate i mlade devojke. Pored toga, tamne fleke koje narušavaju lepotu tena, mogu nastati i kao posledica alergijskih reakcija na lekove, laserskih procedura, pa i laserske epilacije. Ali, najčešći uzrok pojave hiperpigmentacija, kako potvrđuju i stručnjaci, je sunce.

“Sunčeva svetlost izaziva proizvodnju melanina koji deluje kao prirodna zaštita kože od sunca to jest štetnog UV zračenja. Nezaštićeno izlaganje suncu dovodi do nekotrolisanog rada enzima tirozinaze, a time i do prekomerne proizvodnje melanina. Ovaj „poremećaj“ na koži se vidi kao neujadnačenost boje, to jest hiperpigmentacije,” kaže doc. dr Jelena Stojković Filipović, sa Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije.

Da li to znači da se moramo odreći uživanja koje nam donosi boravak napolju? Ne, to samo znači da svoju kožu moramo adekvatno zaštititi.

Foto promo

U potrazi za dugoročnim i efikasnim rešenjem pojave hiperpigmentacija, nakon desetogodišnjeg istraživanja i testiranja 50 000 supstanci, Eucerin® istraživački centar patentirao je visoko efikasan sastojak – Thiamidol®, koji deluje u korenu problema, umanjujući vidljivost fleka i sprečavajući njihovo ponovno pojavljivanje. Na bazi ovog otkrića, nastala je formulacija Eucerin® Anti-pigment linije i Eucerin ® Pigment Control Fluida za zaštitu od sunca SPF 50+.

“U borbi protiv hiperpigmentacija koje izaziva sunčevo zračenje ključno je smanjenje aktivnosti enzima tirozinaze, a kao najefikasnija supstanca do sada se u tome pokazao tiamidol. Formulacija sa ovim sastojkom klinički dokazano pokazuje vidljive rezultate u smanjenju hiperpigmentacija nakon dve sedmice, a redovnom upotrebom uočljiva su dalja kontinuirana poboljšanja u ujednačavanju tena,” objašnjava doktorka Filipović.

Foto promo

Eucerin® Anti-Pigment linija obuhvata sve preparate neophodne za dnevnu i noćnu negu, kao i korektor za pokrivanje fleka, a zvezda ove linije je Eucerin® Anti-Pigment Serum, preparat sa autentičnim efektom – istovremenog ublažavanja hiperpigmentacija i umanjenja bora. Posebnost formulacije ovog preparate je u tome što kombinuje Thiamidol®, koji dokazano smanjuje hiperpigmentacije i sprečava njihov ponovni nastanak, i hijaluronsku kiselinu, jednu od najefikasnijih hidrirajućih supstanci koja pomaže koži da veže vodu i zadrži vlažnost. Hijuronska kiselina se inače prirodno nalazi u našoj koži, godinama opada, a ima sposobnost da veže količinu vode koja između 1.000 i 10.000 puta veću od njene težine, zato je važna za jedar izgled i glatku kožu.

Foto promo

Naravno, borba protiv hiperpigmentacija ostaje uzaludna čak i uz maksimalno efikasnu negu, ukoliko istovremeno kožu nezaštitimo od negativnih efekata sunca I to preparatima specijalno formulisanim za zaštitu kože sklone pojavi fleka poput Eucerin ®Pigment Control Fluida za zaštitu od sunca SPF 50+. Ovaj preparat inovativan je po svojom dejstvu jer pored efikasne i pouzdane zaštite od negativnih efekata sunčevog zračenja, sprečava pojavu novih hiperpigmentacija i ublažava već postojeće nastale usled izloženosti suncu.

Formulacija Eucerin®Pigment Control Fluida za zaštitu od sunca SPF 50+, takođe sadrži Eucerin® patentirani Thiamidol®, a kao i svi preparati iz Eucerin® linije za zaštitu lica od sunca, zasnovana je na spektralnoj tehnologiji koja kombinuje fotostabilne UVA/UVB filtere širokog sprektra za visoku UV zaštitu sa Likokalkonom A koji neutrališe slobodne radikale koje izazivaju UV zraci i vidljiva svetlost visoke energije (HEVIS).

(*) Prema internim podacima kompanije Beiersdorf o prodaji preparata za ujednačavanje tena 2019. godine