“Na jesen neće biti ni leka ni vakcine, bez tri godine ne možemo biti sigurni”: Direktorka zagrebačke Klinike za infektivne bolesti oprezna

0

Direktorka Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je za Večernji list da će i Hrvatska pretražiti svoje banke seruma po bolnicama nakon što su Francuzi objavili da imaju saznanja o “nultom pacijentu”, koji je bio prisutan u toj zemlji još u decembru. 

“Mi smo skoro 20 dana i nešto više radili testove bez i jednog pozitivnog. Teorijski je moguće da je neko bio u kontaktu sa nekim zaraženim i pre toga”, pojasnila je Markotić.

S obzirom na to da se drugi talas pandemije očekuje na jesen, rekla je da se trenutno ispituje 71 vakcina protiv Covid-19, ali da nijedan lek do sada nije dobio pozitivnu ocenu za učinkovitost.  

“Sigurno do jeseni neće biti pronađeni ni vakcina ni lek koji će biti proglašeni sto odsto neškodljivim ili učinkovitim. Bez tri godine ne možemo bit sigurni da je neki lek sto posto učinkovit ili neškodljiv”, rekla je Markotić.

Pojasnila je i da ispitivanje novog leka po normalnom postupku traje tri, pet pa čak i deset godina, a po ubrzanom postupku godinu do dve.