Na BBC listi 100 najuticajnijih žena sveta Greta Tunberg, Megan Rapino i Jumi Išikava, ali nijedna žena sa Balkana

0
Foto Profimedia

Britanski BBC je objavio listu 100 najuticajnijih žena sveta u 2019. godini na kojoj su se našle osobe iz svih delova sveta, ali nijedna iz regiona Balkana.

Na listu su uvrštene žene koje su svojim delovanjem na neki način bile inspiracija drugima te su snažno uticale na određena globalna dešavanja u oblastima kojima se bave, od nauke, sporta pa do umetnosti.

Na listi BBC se, između ostalog, nalazi i tinejdžerska klimatska aktivistkinja iz Švedske Greta Tunberg koja je nedavno u obraćanju na Samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Njujorku oštro osudila svetske lidere zbog toga što ne ulažu potrebne napore u borbi protiv klimatskih promena.

Osim mlade Šveđanke na listi 100 najuticajnijih žena našli se i iranska atletičarka Kimia Alizade koja je 2016. godine postala prva Iranka koja je osvojila medalju na Olimpijskim igrama otkako je zemlja počela da se takmiči 1948. godine.

Na listi se takođe nalaze i aktivistkinja za prava žena iz Kuvajta Alanud Alšarek, brazilska političarka Tabata Amaral, najbrža žena u istoriji Velike Britanije Dina Ašer-Smit, australijska fudbalerka Tajla Heris, nemačka biciklistkinja Fiona Kolbinger, ruska aktivistkinja protiv korupcije Ljubov Sobol i finska novinarka Sara Veslin.

Tu je i glumica Jalica Aparisio koja je u nagrađivanom filmu “Roma” Alfonsa Kuarona tumačila ulogu služavke Kleo, američka naučnica Kejti Baum, potom osnivačica japanskog pokreta protiv visokih potepetica #KuToo Jumi Išikava, potom američka kongresmenka i jedna od konkurentkinja za kandidata Demokratske stranke na predsedničkim izborima Aleksandra Okasio Kortez, plivačica iz Egipta Farida Osman, ali i američka fudbalerka Megan Rapino.