Na Akademiji u Zagrebu 24 prijave seksualnog uznemiravanja: “Najteže zloupotrebe dogodile su se pojedinačno, iako je ponekad bilo i svedoka…”

0

Sve je više svedočenja umetnika iz Hrvatske o seksualnom zlostavljanju, a u središtu priče je Akademija dramskih umetnosti u Zagrebu. Dekanka Akademije Franka Perković Gamulin rekla je u Dnevniku HTV-a da su do sada, na poziv studentima da prijave zlostavljanje, pristigle 24 prijave, od kojih je osam potpisanih, a šesnaest anonimnih, prenosi Indeks.hr.

Pristigle prijave odnose se na sadašnje i bivše zaposlene, kao i na spoljne saradnike Akademije dramske umetnosti u Zagrebu, a pokrivaju period od kraja 1990. do 2019. godine.

Istakla je da je manji deo prijava stigao od sadašnjih studenata, a veći deo odnosi se na bivše studente. Kao zlostavljači označeni su profesori starosti između 50 i 55 godina.

Dekanka je naglasila da su se zloupotrebe dešavale i izvan Akademije.

“Najteže zloupotrebe dogodile su se pojedinačno. Iako je ponekad bilo svedoka”, rekla je ona.

Naglasila je da se izveštaji ne odnose na silovanje, ali će neki, dodala je, moći da se klasifikuju kao krivična dela”.

Franka Perković Gamulin rekla je da su, prema njenoj oceni, određena dela neka vrsta razvratnih radnji i uznemiravanja.

“Trenutno nemam potrebu da razgovaram sa tim ljudima dok ne dobijem potpune informacije. Dok uz pomoć Kancelarije ombudsmana ne prođemo kroz tu klasifikaciju, dok ne vidimo šta tačno imamo, onda ćemo početi procedure predviđene našim poslovnikom. Moraćemo da obavimo razgovore sa nekim kolegama i pre svega utvrdimo šta se dogodilo, gde smo pogrešili i nismo uspeli da sagledamo šta se dešava i reagujemo i kako ćemo to sprečiti “, rekla  je Franka Perković Gamulin dekanka Akademije dramskih umetnosti u Zagrebu.

SPECIJALNO IZDANJE NEDELJNIKA NA SVIM KIOSCIMA: Hrabro i potresno svedočenje Milene i drugih devojaka o sistematskom zločinu kakav Beograd ne pamti. Cela priča o zlostavljanju, manipulaciji i prevari “vrsnog pedagoga” Miroslava Aleksića…

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU I KNJIGU O JOVANKI BROZ