Na 7.000 primljenih vakcina protiv kovida samo jedna neželjena reakcija

0
Foto Beta/(Bodo Schackow/dpa via AP)

(Beta) – U Srbiji, na sedam miliona doza primenjenih vakcina protiv korona virusa, u Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) zabeleženo je ukupno 1.169 slučajeva neželjenih reakcija, rekla je danas predstavnica ALIMS Jelena Mitršinović.

Mitrašinović je za RTS precizirala da to znači da na približno 7.000 datih doza vakcina postoji jedna prijavu neželjene reakcije na vakcinu.

“To je zaista ohrabrujući podatak za sve gradjane koji su još uvek odlučili da budu nevakcinisani i ja bih volela da ovim podatkom ohrabrimo sve koji do sada nisu to učinili, zaista realnim podacima koji govore da nema razloga za strah po pitanju neželjenih reakcija na vakcine”, podvukla je Mitrašinović.

Po podacima ALIMS-a, najdrastičnije reakcije su jedan slučaj miokarditisa, dva slučaja perikarditisa, nekoliko sumnji na trombozu, nekoliko alergijskih reakcija dok nije zabeležen nijedan anafilaktički šok.

Mitrašinović je rekla da su to sve očekivane reakcije i da su one prolaznog karaktera, odnosno da traju nekoliko dana.

Prema njenim rečima, e reakcije najčešće se spontano povlače ili se povuku nakon primene analgetika i antipiretika, odnosno lekova za snižavanje telesne temperature.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime