Muzej Nikole Tesle seli se na bivšu železničku stanicu: Gde ide Teslina urna, a kome ide vila u Krunskoj

2
Izvor Profimedia i Muzej Nikole Tesle

Bivša železnička stanica u Beogradu, na Savskom trgu, biće novo sedište Muzeja Nikole Tesle, najavio je direktor Direkcije za imovinu Jovan Vorkapić, a pišu “Večernje novosti”.

List podseća da je direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić svojevremeno izjavio da Tesla zaslužuje savremeni muzej i dodao da niko ne drži bilo čije posmrtne ostatke u dnevnoj sobi, pa ne razume zašto bi to trebalo da bude u Genčićevoj kući, gde se sada nalaze.

Ukoliko se muzej sasvim iseli iz zgrade u Krunskoj ulici broj 51 i ukoliko njena namena bude promenjena, stiču se uslovi da ova vila bude vraćena naslednicima industrijalca Đorđa Genčića, kažu u Agenciji za restituciju.

Genčić je bio čuveni političar, ministar unutrašnjih poslova, gradonačelnik Niša i jedan od inicijatora Majskog prevrata, 1903. godine, kada su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga.

U Genčićevoj vili, od 5. decembra 1952. nalazi se Muzej Nikole Tesle, sa urnom velikog naučnika, prenetom iz Njujorka.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Kako je moguće da se samo muzej izmesti i da se vila vrati restitucijom? Pa ti naslednici su već verovatno namireni kroz novčanu naknadu u postupku restitucije. I niko ne pita da li je vila konfiskovana tom ministru/politicaru, ili je nacionalizovana njegovim naslednici a. Nije baš isto. Šturo objašnjenje, ali i koga briga, loša lokacija

  2. Ovde ipak nešto ne valja. Čovek koji je od mladosti živeo u Americi, i za sve to vreme govorio samo engleski a gotovo nikad srpski-hrvatski, da je napisao pismo ovako dobrim naškim jezikom? To je, naravno nemoguće. Ovo pismo je napisao, to jest otkucao, neko drugi, mozda njegov sestrić Sava Kosanović, a Tesli je samo potureno na potpis.

Comments are closed.