Muškarci i stariji od 80 godina u većem riziku od koronavirusa: Virus “bira” one s kardiovaskularnim problemima i dijabetesom

0
Beta - Chinatopix via AP (Ilustracija)

Starije osobe i muškarci pod najvećim su rizikom od smrtnosti od koronavirusa jer je, prema najobimnijoj studiji do sada, najveći broj žrtava i obolelih upravo među ovim grupama, piše BBC.

Više od 80 odsto obolelih imalo je blage simptome, kako pokazuju podaci iz Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, dok je novi koronavirus, Covid-19, najopasniji za one bolesne i starije. Istraživanje koje je obuhvatilo preko 44.000 obolelih pokazalo je da je izuzetno ugroženo i medicinsko osoblje. BBC podseća da je i direktor bolnice u gradu Vuhanu preminuo od virusa. Upravo je Vuhan epicentar epidemije, a tamošnja bolnica jedna od najvažnijih u suzbijanju zaraze. Hubej je, svakako, najteže pogođen ovom epidemijom.

Izveštaj pokazuje da je stopa smrtnosti u provinciji 2,9 odsto, u poređenju s 0,4 odsto u ostatku Kine. Ova otkrića pokazuju da je ukupna smrtnost od Covid-19 virusa 2,3 odsto na globalnom nivou. Poslednje brojke kažu da je od novog soja virusa umrlo ukupno 1.873, a inficirano je 72.436 ljudi. Registrovano je 98 novih smrti prethodnog dana i 1.886 novoobolelih. Od tog broja umrlih, 93 je preminulo u Hubeju, a 1.807 se zarazilo. Interesantno je da se i više od 12.000 oporavilo.

Studija je potvrdila prethodne simptome virusa i obrasce prenosa infekcije. Otkriveno je da je oko 80,9 odsto inficiranih imalo blag oblik bolesti, 13,8 težak, a 4,7 kritičan. Broj smrtnih slučajeva među zaraženima ostao je relativno nizak, ali uvećava se kod onih u starosnoj grupi iznad 80 godina. Kada je reč o polu, muškarci češće umiru od ovog koronavirusa (2,8 odsto) u odnosu na žene (1,7 odsto). Studija takođe identifikuje koje grupe hronično bolesnih su pod većim rizikom. To su oni oboleli od kardiovaskularnih bolesti na prvom mestu, zatim dijabetičari, onda oni s hroničnim respiratornim bolestima i s hipertenzijom.

Poseban rizik nosi medicinsko osoblje, a studija pokazuje da je zaraženo ukupno 3.019 zdravstvenih radnika. Petoro je preminulo do 11. februara, što je bio poslednji dan uključen u istraživanje. Već dva dana kasnije, Kina je proširila definiciju toga šta se podrazumeva pod “zaražen virusom” i uključila “kliničke dijagnostikovane slučajeve”, koji su se ranije vodili odvojeno od “potvrđenih slučajeva”.

Kada je reč o budućnosti, studija otkriva da je “kriva epidemije pojave simptoma” dosegla vrhunac od 23. do 26. januara, pre nego što je opala 11. februara. To sugeriše da bi ukupan trend pada “krive” epidemije mogao da podrazumeva “izolaciju celih gradova, objavljivanje ključnih informacija (npr. promovisanje pranja ruku, nošenja maski i odlazak kod doktora)… i mobilizaciju višesektorskih timova za brzo reagovanje u pomaganju suzbijanja epidemije.”

Ali, kako su se mnogi vratili i vraćaju s dužih odmora, istraživači upozoravaju kineske zvaničnike da bi trebalo da se pripreme za “mogući skok epidemije”.