MSP Crne Gore se ogradilo od ambasadora koji žele da plate kaznu od 600 evra umesto suspendovane službenice

1
Foto: Facebook / Mirna Nikčević

Crnogorsko Ministartsvo spoljnih poslova zvanično se ogradilo od podrške trojice ambasadora suspendovanoj službenici tog ministartsva Mirni Nikčević, preneo je B92.

Nikčevićeva je prekršajno kažnjena zbog vređanja vernika Srpske pravoslavne crkve, novčanom kaznom od 600 evra.

Kako se navodi u saopštenju, ambasadori Miodrag Vlahović, Nebojša Kaluđerović i Željko Perović pozvani su na razgovor u ministarstvo, nakon čega će ovaj resor doneti odluku o daljim koracima, u skladu sa uobičajenom praksom i Zakonom o spoljnim poslovima.

Trojica crnogorskih ambasadora odlučila su da plate kaznu umesto suspendovane službenice koju je sud kaznio sa 600 evra novčane kazne zbog vređanja vernika Srpske pravoslavne crkve.

“Ministarstvo spoljnih poslova nije, ni na koji način, u bilo kom trenutku, bilo upoznato sa stavovima trojice ambasadora iznesenim u njihovom zajedničkom javnom oglašavanju, niti su izrečeni stavovi bili predmet konsultacija u okviru MSP, što je suprotno dobroj praksi i svim poznatim uzusima svake ozbiljne, profesionalne i odgovorne diplomatije”, naveli su iz ovog ministarstva.

Kako se dodaje, svi ambasadori i sve diplomate, a posebno oni najiskusniji i na najvažnijim mestima i u MSP i u diplomatsko-konzularnoj mreži, moraju biti svesni da ovaj poziv, i u profesionalnoj i u ličnoj ravni, podrazumeva odgovornost, ozbiljnost i poštovanje države, svih njenih institucija, svih njenih politika i svih njenih građana, bez izuzetka.

“Prostor za improvizacije, lične stavove i lične sudove na javnoj sceni, ako i kada ga ima, mora biti korišćen uz krajnju odgovornost i delikatnost, što je, u ovom slučaju, izostalo. Svako javno istupanje crnogorskih diplomata mora biti utemeljeno na osnovnom načelu zaštite interesa i ugleda države Crne Gore, njenih organa i institucija, ali i na vrednostima njenog građanskog ustrojstva”, navodi se u saopštenju.

Ambasadori Crne Gore Miodrag Vlahović, Nebojša Kaluđerović i Željko Perović odlučili su da plate njenu kaznu i ocenili da je “lako kazniti Mirnu Nikčević” ali da je “teško trpeti i ćutati na nepoštovanje i ugrožavanje Crne Gore i zatiranje svega crnogorskog”.

Mirna Nikčević je u junu suspendovana sa mesta savetnice u ambasadi u Ankari kada je procenjeno da se njeni stavovi, kako su pisali crnogorski mediji, “mogu se okarakterisati kao govor mržnje jer je, između ostalog, navela i da bi “zapalila Hram i sva gove*a tamo” i da se radi o “koljačima primitivnim”.

Nakon što je protiv nje pokrenut disciplinski postupak, ona je na Fejsbuku napisala da više nije diplomata u “nesrećnom ministarstvu”, a srpskim medijima koje je nazvala “stokom neotesanom” Nikčević je poručila da će im “Milo (Đukanović) glave doći”.

1 KOMENTAR

  1. Mirna Nikcevic, da ne racunamo njeno “zvanje”, je neverovatno nevaspitana i zla osoba. Njen “kocijaski” recnik ne prilici ni u kakvoj prilici…a tek diplomatiji ! Iz koje je porodice ona mogla da potekne ? Nije ni cudo sto je u zastitu stao Miodrag Vukovic,
    to je tek monstrum, nadobudni, bahati i necasni Crnogorac jer se svoja nacionalnost ne brani uvredama vec gospodstvom, a toga je sve manje medju Crnogorcima…davno zaboravili sta je COJSTVO !

Comments are closed.