“Mnogo bi se novca sakupilo za crnogorski budžet kad bi se naplaćivala svaka uvreda…”: Trojica crnogorskih ambasadora plaćaju kaznu umesto suspednovane službenice MSP

0
Foto;: Fejsbuk / Mirna Nikčević

Trojica crnogorskih ambasadora odlučila su da plate kaznu umesto suspendovane službenice Ministarstva spoljnih poslova koju je sud kaznio sa 600 evra novčane kazne zbog vređanja vernika Srpske pravoslavne crkve.

Pošto je u prepisci na Fejsbuku Mirna Nikčević povodom jednog verskog praznika vređala vernike koji su ga slavili, ona je prethodno suspendovana je Ministarstvu.

Ambasadori Crne Gore Miodrag Vlahović, Nebojša Kaluđerović i Željko Perović su ocenili da je “lako kazniti Mirnu Nikčević”, ali da je, “teško trpeti i ćutati na nepoštovanje i ugrožavanje Crne Gore i zatiranje svega crnogorskog”, preneo je N1.

“Mnogo bi se novca sakupilo za crnogorski budžet”, poručuju ambasadori, “ako bi se i deseti deo toga što Mirna Nikčević treba da plati, naplaćivao za svaku uvredu, omalovažavanje, pretnje, napade, govor mržnje i nacionalističke poruke i pozive s mnogobrojnih privatnih, partijskih, institucionalnih, zvaničnih i nezvaničnih, ‘duhovnih’ i svetovnih adresa u našoj Crnoj Gori”.

Tim uvredama, pretnjama, napadima, pišu oni, “negira se sve crnogorsko i sama država Crna Gora, naša istorija, kultura, jezik, crkva, naša tradicija, istorijsko pamćenje i samo naše postojanje”, čime se “udara ciljano, smišljeno, mučki, orkestrirano i organizovano na Crnu Goru, pa, samim tim, i na sve koji žive u Crnoj Gori”.

Mirna Nikčević je u prepisci sa svojom prijateljicom na Fejsbuku vređala vernike koji su se na Trojčindanski dan okupili ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Njeni stavovi u prepisci mogu se okarakterisati kao govor mržnje. Između ostalog, navela je i da bi “zapalila Hram i sva gove.a tamo” i da se radi o “koljačima primitivnim”.