Može li vlast na Cetinju bez Milovog DPS-a? Bečić, Dritan (i još po neko) kažu da može, a ostali?

0
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Kako stoje stvari, na lokalnim izborima na Cetinju stranka DPS koja je neprikosnovneo vladala prestonicom Crne Gore osvojila je 14 mandata, što je dva manje nego na prošlim izborima i ovog puta, da bi ostali na vlasti, trebaće im da skupe najmanje tri odbornika iz neke od drugih partija koje su ušle u lokalni parlament.

Cetinje ima simbolički važan značaj za stranku predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, a rezultati jučerašnjih izbora pokazuju da je stranka “u slobodnom padu”.

Podrška Demokratskoj partiji socijalista na Cetinju je na lokalnim izborima bila čak 45 odsto manja nego na parlamentarnim izborima 2020. godine, prema analizi podgoričkih Vijesti.

Demokratska partija socijalista je jule osvojila skoro 1.700 glasova manje nego na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. i više od 700 glasova manje nego na prethodnim lokalnim izborima u tom gradu.

Njihov pad koristi Socijaldemokratska partija koja je na jučerašnjim izborima osvojila 8 mandata. Stranka koja je u ranijem periodu dugo važila za sestrinsku stranku DPS-u je na lokalnim izborima 2017. imala 926 glasova, a na avgustovskim parlamentarnim izborima je dobila glasove 1.368 građana. Juče su osvojili čak 2.031 glas.

Socijademokratska partija je osvojila osam mandata, URA četiri, a Demokrate i Stara Garda po tri mandata. Jedan mandat osvojila je koalicija SD-LP.

Nosilac liste “SDP i Građani – Svim srcem za Cetinje” Nikola Đurašković kazao je da je na lokalnim izborima ostvarena “velika pobjeda SDP-a i građana Cetinja”.

”SDP je pokazao da mu je interes građana iznad partijskog i da nam je cilj depolitizovana i kvalitetna gradska uprava”, rekao je Đurašković.

Na pitanje sa kime će SDP u koaliciju na Cetinju, Đurašković je kazao da je “sada vrijeme za slavlje, a da će se sjutra razgovarati o tome”.

“Demokrate” Alekse Bečića su na Cetinju osvojile tri mandata, a na prethodnim lokalnim izborima su imali pet.

Lider Demokrata Aleksa Bečić je kazao da je ta partija na Cetinju zabeležila rast od 50 odsto.

”Cetinje je još jednom pokazalo da je crnogorsko, a svetsko. Demokrate su i na Cetinju, i pored svih dešavanja i ekstemizacije, zabeležile rast od 50 odsto u odnosu na parlamentarne izbore. Opozicija u Skupštini Prijestonice ostvarila je ubedljivu pobjedu nad dosadašnjom vlašću DPS-SD”.

Matematika nije do kraja precizna. Demokrate su napravile iskorak u odnosu na rezultat u avgustu kada su imali 686 glasova (juče 879), ali to je, međutim, skoro 500 glasova manje nego na lokalnim izborima na Cetinju 2017. godine.

Aleksa Bečić, inače i predsednik Skupštine Crne Gore je dan posle izbora rekao da su spremni da pregovaraju o koaliciji na Cetinju i da se tamo formira vlast bez Demokratske partije socijalista.

“Nije DPS vladao četiri godine, nego decenijama i sad je dobio odgovor građana i treba da se to ispoštuje”, rekao je Bečić na pres konferenciji u Skupštini, povodom zvanične posete predsednika Parlamenta Estonije Jurija Rataša.

Stara garda Liberalnog saveza je osvojila tri mandata, što je jedan mandat više nego 2017. godine.

I URA je raspoložena da se pravi vlast bez DPS-a. Pitaće se, dakle, SDP. Stranka koju je nekad predvodio Ranko Krivokapić u situaciji su da dobro naplate. Bilo da to bude tradicionalno partnerstvo sa strankom Mila Đukanovića, bilo da to bude opcija “depolitizovane i kvalitetne gradska uprava”.

Demokratski front nije učestvovao na izborima. A od stranaka koje su na vlasti na nacionalnom nivou, jedino je na izbore izašla SNP koja nije prešla cenzus.