“Možda se ne vidi kraj rata protiv kancera, ali ova pobeda je sjajna i bodri sve”: Dr Davorin Radosavljević za novi Nedeljnik

0
EPA-EFE/YOSHIKAZU TSUNO / POOL

Dr Davorin Radosavljević, rukovodilac Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i jedan od naših najistaknutijih onkologa, najnovije vesti o uspehu u lečenju raka čuo je dok je bio u Čikagu na najvećem skupu onkologa na svetu “American Society of Clinical Oncology (ASCO) Annual Meeting”, gde su predstavljeni rezultati istraživačkih studija.

Prenosi utiske onkološke zajednice za Nedeljnik, ali priča nam i koji su najnoviji trendovi u svetu u lečenju raka danas, dokle smo stigli u toj borbi, da li ćemo neke vrste raka uskoro moći da lečimo kao neko hronično oboljenje, da li su ova nova nedavna otkrića stvarno toliko “velika” i koliko smo “blizu” pobede a gde smo tek dobili neke manje bitke protiv neprijatelja koji odnosi milione života na svetu svake godine.

“Pitanja se i kod najopreznijih lekara sada roje: da li je reč o veoma efikasnom leku koji će ovaj rezultat ponoviti i u daleko većoj kliničkoj studiji, posle čega bi mogao biti registrovan i za ovu indikaciju, da li je presudno to što su svi pacijenti imali tzv. MSI-H genski status, koji omogućava veoma veliki odgovor na imunoterapiju u metastatskoj bolesti, ostaje da se vidi i izučava dalje. Pacijenata sa MSI-H statusom i karcinomom debelog creva ima samo nekoliko procenata, i ovaj uspeh je moguće ponoviti samo kod ove male kategorije obolelih. Svejedno, uzbuđenje je veliko, jer svi kažu, možda se ne vidi kraj rata, ali ova pobeda je sjajna i bodri sve”, priča dr Radosavljević.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 16. juna

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime