Moskva optužila Kijev za nova bombardovanja Zaporožja

0
Beta/(AP Photo, File)

(Beta-AFP) – Rusko ministarstvo odbrane optužilo je danas ukrajinsku vojsku za nova bombardovanja nuklearne centrale u Zaporožju koja je pod ruskom okupacijom, a očekuje se objavljivanje izveštaja Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o njenom stanju.

Već nedeljama vlada konfuzija oko te nuklearne centrale na jugu Ukrajine, najveće u Evropi, koju su marta zauzeli ruski vojnici, ubrzo posle početka ruske invazije Ukrajine krajem februara.

Lokacija gde je centrala je bila više put bombardovana, a Kijev i Moskva se za to uzajamno optužuju i upozoravaju da bi mogla da se izazove nuklearna katastrofa.

“Tokom poslednja 24 časa ukrajinske oružane snage pucale su artiljerijom 15 puta na grad Energodar i na teritoriju gde je nuklearna centrala Zaporožje”, oobjavilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Po Ministarstvu, tri projektila pala su na teritoriju centrale, a jedan je eksplodirao blizu rezervoara za skladištenje vode blizu jednog od reaktora. Ministarstvo je dodalo da je nivo radioaktivnosti u kompleksu centrale u normali.

Zvaničnik koga su postavile ruske okupacione snage u regionu Vladimir Rogov rekao je da je u današnjem granatiranju oštećen električni vod, zbog čega je smanjen kapacitet šestog reaktora, poslednjeg koji radi.

“Nuklearna centrala radi da zadovolji samo sopstvene potrebe za strujom”, dodao je on.

Ukrajinski operater centrale Energoatom saopštio je juče da je šesti reaktor – poslednji koji je radio, isključen sa elektro-mreže posle požara izazvanog granatiranjem.

IAEA čiji su stručnjaci tamo, saopštila da je pomoćna elektro-linija do susedne termoelektrane namerno otkačena da bi se ugasio požar, i da nije oštećena.

IAEA danas treba da objavi izveštaj o centrali Zaporožje posle posete delegacije u petak. Dva stručnjaka agencije su i dalje u centrali.