“Moramo”: Režim pokušava da opstruira veliku izlaznost

0
BETAPHOTO/MILOS MISKOV

(Beta) – Koalicija Moramo ocenila je večeras da je glasanje na izborima za predsednika i Skupštinu Srbije, kao i za odbornike u Beogradu i 12 lokalnih samouprava, “obilovalo ogromnim neregularnostima” i optužila “predstavnike režima” da pokušavaju da opstruiraju “veliku” izlaznost na biračkim mestima širom Srbije, posebno u Beogradu.

Robert Kozma iz izbornog štaba koalicije Moramo ocenio je da je kampanja protekla u “nefer” uslovima i da se to odrazilo na izborni dan.

“Zabeleženo je nekoliko vrsta nepravilnosti: od toga da su članovi proširenog sastava biračkog odbora vodili paralelnu evidenciju biračkih spiskova, do prisustva NN lica koja su ispred samih biračkih mesta presretala gradjane i instruirala ih za koga da glasaju”, naveo je Kozma na konferenciji za novinare.

Dodao je da je bilo i slučajeva kupovine glasova i davanja “paketa” gradjanima ispred biračkih mesta.

“Još jedna neregularnost je organizovano dovoženje gradjana kako bi glasali na biračkom mestu, što je zabeleženo na biračkom mestu u Železniku. Bilo je i povreda procedura glasanja van biračkog mesta”, naveo je Kozma.

Ocenio je da je u odnosu na prethodne izborne cikluse zabeležena “daleko veća izlaznost” i dodao da na mnogim biračkim mestima, posebno u Beogradu, glasanje još traje.

“Ne smemo dozvoliti režimu da ne dozvole tim gradjanima da glasaju jer trend izlaznosti govori o potencijalu za promene”, naveo je Kozma.