“Moraćemo da primimo malo revidiranu vakcinu jer se virus menja…”

0

(Beta) – Članica Kriznog štaba virusolog Tanja Jovanović ocenila je danas da će u budućnosti građani morati da prime “malo revidiranu” vakcinu protiv koronavirusa jer se virus menja.

Jovanović je za Radio televiziju Srbije navela da su vakcine koje su sada u upotrebi napravljene za origanlni soj, iz Vuhana, a da se u međuvremenu pojavilo više drugih varijanti.

“Varijacije nas zabrinjavju i utiču na efikasnost terapije, ali smanjuju, doduše minimalno, efikasnost vakcine. Sigurna sam da ćemo kao za sezonski grip, imati sezonsku vakcinu za koronavirus”, rekla je Jovanović.

Govoreći o delta soju koronavirusa, koji je u četvrtak prvi put registrovan u Srbiji kod dve osobe, Jovanović je rekla da se ta varijanta virusa lakše širi i da liči na tešku prehladu.

Dodala je da se kao simptom javlja temperatura, ali bez gubitka čula mirisa i ukusa, dok taj soj prati visoka stopa hospitalizacije.

Istakla je pretpostavlja da će Krizni štab uzeti u razmatranje pojavu novog soja virusa i da će doći do revizije epidemioloških mera.

Jovanović je naglasila da osobe zaražene delta sojem virusa u Srbiji, koje su doputovale iz Rusije, nisu vakcinisane i pozvala građane da se imunizuju ukoliko nameravaju da putuju.

“Da na putu ne biste imali problema, a i kako ne biste doneli u zemlju nove sojeve virusa”, rekla je ona.

Navela je da su veoma efikasne sve vakcine koje su registrovane u Srbiji, a da je zaštita od inficiranja delta sojem između 60 i 80 odsto.

Jovanović je rekla da je 99 odsto trenutno hospitalizovanih u Srbiji nije vakcinisano i istakla da je vakcina “jedno moćno oružje” za zaustavljanje cirkulacije virusa u populaciji.

“Sve je na nama, kako će se poštovati mere i da li ćemo završiti proces imunizacije”, naglasila je ona.