Molekularni biolog: Nikada do sada nije bilo važnije da se vakcinišemo protiv gripa, postoji mogućnost istovremene infekcije sa koronom…

0
Profimedia

“Nikada do sada nije bilo važnije vakcinisati se protiv gripa i zato preporučujem da se na vreme vakcinišemo. Vakcinaciju protiv gripa preporučiću i svim članovima moje porodice”, rekao je u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju hrvatski molekularni biolog Igor Štagljar sa Univerziteta u Torontu i splitskog Mediteranskog instituta za istraživanje života.

Govoreći o gripu u Hrvatskoj, Štagljar je rekao da je ponekad bilo i po 100.000 obolelih od sezonskog gripa.

“I grip, kako nam je poznato, takođe može izazvati teške simptome poput upale pluća koja povlači hospitalizaciju takvih pacijenata, a neretko se oni moraju spašavati uz pomoć respiratora”, rekao je Štagljar.

“Mislim da je sada svima jasno da nas ove jeseni i zime čeka drugi talas COVID 19. Upravo radi toga, vakcinacijo protiv gripa možemo smanjiti broj teže obolelih od gripa jer je dokazano da je ta vakcina efikasna u otprilike 50 odsto slučajeva”, rekao je on.

Drugim rečima, objasnio je Štagljar, vakcinacijom protiv gripa ove jeseni osiguravamo 50 odsto bolničkih kapaciteta u korist pacijenata s teškim posledicama od COVID 19.

“Nadalje, postoji mogućnost da se neka osoba istovremeno zarazi s oba virusa, dakle i virusom gripe i virusom SARS-CoV-2. U tom slučaju se naš imuni sustav ne bi mogao boriti protiv oba virusa istovremeno i verovatnost da će ta osoba preminuti bila bi vrlo velika”, rekao je Igor Štagljar.