MOL Grupa potpisala je sporazum sa Chevron Global Ventures Ltd i Chevron BTC Pipeline Ltd o kupovini njihovog ne operativnog E&P i mid-stream segmenta u Azerbejdžanu, uključujući i udeo u Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) naftnom polju od 9.57%, kao i udeo od 8.9% u Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) naftovodu, koji, transportuje sirovu naftu do mediteranske luke Ceyhan. Ukupna transakciona naknada je 1.57 milijardi dolara (podložna korekcijama pri zatvaranju). Po završetku, ova transakcija će učiniti MOL Group trećim najvećim partnerom ACG.

ACG je vodeće azerbejdžansko polje za proizvodnju nafte, koje se prostire na 400 kvadratnih kilometara i uključuje šest proizvodnih platformi. Kompleks proizvodi naftu od 1997. godine i iza sebe ima dvadesetogodišnje iskustvo. Najvećim naftnim poljem upravlja naftni gigant BP, koji je u 2018. godini u proseku proizvodio 584.000 barela dnevno. Kompanija MOL Grupa će ovom strateškom kupovinom udružiti snage sa svetskim partnerima poput BP, Exxon, Equinor i SOCAR, a takođe je kupila i udeo u BTC naftovodu za transport sirovine iz Azerbejdžana u luku Ceyhan u Turskoj.  

Ovo naftno polje će u narednim godinama kompaniji MOL Grupa donositi 20.000 barela dnevne neto proizvodnje, a ujedno će i povećati dokazane i potencijalne rezerve.   

Po završetku transakcije, nova imovina MOL Grupa će početi odmah da doprinosi EBITDA i slobodnom novčanom toku. ACG ima niske troškove proizvodnje i odlične rezultate u poslednje dve decenije, koje bi za kompaniju predstavljale prednost čak i u okruženju sa dosta nižim cenama nafte.

Ova transakcija se odlično uklapa u trenutni portfolio MOL Group i dodatno doprinosi, nastavku transformacije MOL-ovog Upstream segmenta u međunarodno poslovanje, razvijajući kompaniju u ključnom CIS regionu. Dogovor je u skladu sa ciljevima transformacije utvrđenim u Strategiji 2030, i on dodatno jača snagu i integraciju Upstream i Downstream poslovnih modela MOL Group.

Ukupna transakciona naknada koju MOL Group treba da isplati je 1.57 milijardi dolara (podložna korekcijama pri zatvaranju transakcije) koja će se finansirati iz raspoloživih sredstava kompanije.

„Ova transakcija u iznosu od 1,57 milijardi dolara značajna je prekretnica u izgradnji našeg međunarodnog E&P portfolija, u jednom od naših glavnih regiona – CIS, gde ćemo udružiti snage sa partnerima svetske klase. Po zaključenju ugovora, oko polovina naše proizvodnje će biti izvan regiona Centralne i Istočne Evrope, što će nam omogućiti dodatni balans. Novim barelima jačamo i naš otporni, integrisani poslovni model, koji će nastaviti da stvara snažan novčani tok za finansiranje transformacionih projekata naše MOL 2030 Strategije, ali i omogućiti sve veće dividende našim akcionarima“ izjavio je Zsolt Hernádi, predsednik Uprave i glavni izvršni direktor.

„Sporazum sa ACG  označava početak novog poglavlja E&P kompanije MOL Group, jer podrazumeva značajan korak ka ispunjenju naših obećanja o zameni rezervi koje ne dolaze iz proizvodnje. Završetkom ACG akvizicije, u dobroj smo poziciji da tokom dužeg perioda sačuvamo odličnu sposobnost generisanja novčanih tokova od E&P poslovanja MOL Group.  MOL E&P je stvorio snažne rezultate u profitabilnosti  tokom poslednje tri godine i ovom transakcijom bismo dodatno nastavili transformaciju MOL E&P-a u međunarodno poslovanje, kako je i obećano u našoj MOL 2030 strategiji“, izjavio je Dr. Berislav Gaso, MOL Group, izvršni potpredsednik za Upstream.  

Transakcija je predmet vladinih i regulatornih odobrenja, a očekivano vreme finalizacije dogovora je drugi kvartal 2020. godine.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.