MOL Group izvršila je akviziciju Aurora Group

  0

  Nakon odobravanja svih transakcija, MOL Grupa objavila je da je 31. oktobra 2019. godine otkupila 100 odsto udela u nemačkoj kompaniji za recikliranje plastike Aurora. Kao rezultat akvizicije, MOL Grupa je ojačala svoju poziciju u segmentu recikliranih plastičnih masa i dobavljača u automobilskoj industriji. 

  MOL Group je dobro pozicionirani dobavljač polimera koji neprestano istražuje mogućnosti za proširenje svog pretrohemijskog lanca vrednosti sa proizvodima veće vrednosti. Kako bi dostigla ovaj cilj i stekla potrebnu stručnost i vrhunske mogućnosti kako u mešavinama plastike, tako i u recikliranim plastičnim jedinjenjima, MOL Group planira da svoj portfolio polimer proizvoda proširi putem organskog i neorganskog razvoja. Akvizicijom kompanije Aurora, MOL Grupa, uz pomoć iskustva koju nudi nemačka kompanija u oblasti inženjerske plastike i polipropilenskih jedinjenja zasnovanih na reciklaži, proširuje svoj portfolio proizvoda.   

  Aurora sa svojim inovativnim proizvodima i poslovnim modelom u velikoj meri dopunjava trenutni petrohemijski portfolio MOL Grupe, a ujedno i doprinosi ciljevima održivosti. Aurora, sa proizvodnim pogonima u blizini automobilske prerade i klastera za konverziju plastike u Baden-Virtembergu, u Nemačkoj, ima jedinstveni poslovni model zatvorenog kruga. Aurora prikuplja industrijski otpad, reciklira ga i unapređuje svojstva materijala u plastiku koja odgovara zahtevima potrošača u automobilskoj industriji. Sa iskustvom MOL Grupe i znanjem koje poseduje kompanija Aurora, dugoročni cilj je da se dodatno ubrza rast tržišta i istovremeno skine opterećenje sa životne sredine.

  Nakon sklapanja partnerstva sa nemačkim APK za reciklažu plastike, ova akvizicija predstavlja još jednu značajnu prekretnicu MOL Grupe ka svom transformacionom putu da postane vodeći hemijski igrač u regionu Centralne i Istočne Evrope. Sa kompanijom Aurora u svom portfoliju, MOL Grupa ima mogućnost da proširi svoje učešće u automobilskoj industriji, istovremeno odgovarajući na povećanu potrebu svojih kupaca za održivim proizvodima.

  Proizvodi kompanije Aurora, bazirani na reciklaži, uveliko dopunjuju našu trenutnu liniju proizvoda, naglašavajući naše napore prema održivom razvoju. Dok nastojimo da ojačamo prisustvo MOL Grupe kao dobavljača automobilske industrije, kompaundingsmoprepoznali kao ključnu aktivnost koju želimo da integrišemo u naš poslovni portfolio“, izjavio je Ferenc Horvath, izvršni potpredsednik Downstream divizije MOL Grupe. Vodeća ESG (environmental, social and governance) agencije za rejting, uključujući i Dow Jones indeks održivosti (MOL je jedini evropska članica), MSCI i Sustainalytics, potvrdili su napore MOL Group na polju održivosti i ekonomske tranzicije sa niskim udelom uglenovodonika.