Načelnik Generalštaba Milan Mojsilović izjavio je da nije bilo povećanja borbene gotovosti Vojske Srbije, već samo pojačanih aktivnosti u Kopnenoj zoni bezbednosti. Dodao je da u Kopnenoj zoni ima 4.500 angažovanih pripadnika VS. On je demantovao da je Milan Radoičić bio na obuci na Pasuljanskim livadama.

„Želim da vas obavestim da, u skladu sa naređenjima vrhovnog komandatna, nije bilo podizanja pune borbene gotovosti, već isključivo pojačano prisustvo i angažovanja jedinica u kopnenoj zoni bezbednosti i u zahvatu administrativne linije. Nakon izbijanja bezbednosti krize, Vojska Srbije je podigla prisustvo u kopnenoj zoni bezbednosti. Već 25. septembra je 8.350 bila brojna veličina angažovanih pripadnika, ne samo za obezbeđenje administrativne linije u kopnenoj zoni bezbednosti, već i u sastavima jedinica koje lociraju i razmešteni su blizu administrativne linije. Iz vojničkog ugla smatram da su svi komentari na brojnu veličinu Vojske Srbije totalno nepotrebni“, rekao je Mojsilović.

Podsetio je i na bezbednosnu krizu u decembru 2022. godine smo imali slično , kao i u maju 2023.

„Na osnovu naređenja vrhovnog komandata i predsednika Srbije,Vojska Srbije je u navedena dva događaja podigla borbenu gotovost na najviši nivo i u oba događaja imala angažovano 14.000 pripadnika. U ta dva događaja nikome nismo parali oči“, napomenuo je on, prenosi N1.

Govoreći o optužbama iz Prištite u vezi sa Milanom radoičićem, on je naveo: „Milan Radoičić nije učestvovao na obuci na Pasuljanskim livadama, nije ispalio nijedan metak, niti je ispalio bilo koju granatu, nije prisustvovao tim aktivnostima. Ponavljam, nije učestvovao, niti je prisustvovao obuci. U par navrata je bio pozivan na vežbe, ali se nije odazivao. A šta Radoičić radi na privatnom imanju, nije stvar Vojske Srbije“, podvukao je Mojsilović.

Mojsilović se osvrnuo i na saopštenje iz Vašingtona i Brisela koje se, kako je rekao, odnosi na prekomerno angažovanje vojske Srbije u zahvatu administrativne linije.

„U navedenom saopštenju izražen je visok nivo zabrinutosti brojnim stanjem tehnike i ljudstva Vojske Srbije koja je angažovana u zahvatu administrativne linije i na pravcima koj iizvode sa teritroije Kosova i Metohije u centralni deo Republike Srbije“, istakao je Mojsilović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.