Moje tri slike po kojima ću pamtiti Dudu: “Jedna je i ona na kojoj u mom sećanju njega i nema…”

0
Foto Igor Pavicevic

Od vašeg povratka u Srbiju sudbina je odredila da ispratite u večnost dva kuma. Savovića i Ivkovića. Koje su tri slike po kojima pamtite Dudu?

Toliko je toga. Mogao bih slobodno da tvrdim da smo Kićan i ja uspeli da dođemo do toga da budemo Dudi najbliži. Da se niko, osim njegove porodice, njemu nije toliko primakao. Imali smo svoje tajne koje ću čuvati dok sam živ. Jedna od slika koja mi najlepše oslikava Dudu je ona na kojoj u mom sećanju njega i nema. Moj sin Ðorđe u kolima sa mnom, idemo kod Dude u kuću, njegovoj porodici kada je preminuo – sin mi za 22 godine života nikada nije bio tužniji. A deca najbolje osećaju.

Jedna od važnih stvari koja je Dudu karakterisala bilo je njegovo poštovanje naše istorije i tradicije. Uvek je znao čemu je vreme, čemu je mesto i koji je povod. Volim to da objasnim ljudima kroz način na koji se nosio. Nisam ga nikada u životu, na bilo kakvoj svečanosti, na bilo kakvom svečanom okupljanju, video bez kravate. I znao je šta čemu pripada i kako sa njegovim golubarima, kako sa porodicom, sa strancima, sa prijateljima.

Nisam možda tu pažnju posvećenu takvim detaljima dovoljno dobro razumeo dok Amerikanci nisu došli da igraju prijateljsku utakmicu sa nama 2004. godine. Mi na nekom prijemu i Greg me čukne laktom i šapne: „Je l’ vidiš sad zašto sam ti rekao da je Tim Dankan najvažniji čovek mog tima?“ Pogledam, svi Amerikanci u trenerkama, samo Dankan u odelu i kravati.

Takvi ljudi znaju gde se nalazi svaki detalj u njihovom koordinatnom sistemu.

I treća slika. Treća slika mi je Dudina iskrenost. Isto ono što sam pričao za profesora Nikolića. Voleli su da znaju na čemu su sa tobom i da im se suprotstaviš ako imaš argumente. Duda je bio prek, pa je reagovao burno ako se ne slažeš sa njim, ali bi ubrzo shvatio tvoje gledište i cenio bi ga više od bilo kog potvrđivanja i lupkanja po ramenu. Tako su sve nas učinili ravnopravnim. A biti ravnopravan velikanima nije lako.

ČITAJTE U NEDELJNIKU Željko Obradović o Beogradu i ČačkuO Srbiji i patriotizmuO povratku u PartizanO ratu i političarimaO NBA, Evroligi, Zvezdi, Kukoču, JokićuO svoja dva velika kuma koja je ispratio