Mohamed najpopularnije ime u Berlinu. Ili to i nije baš tako…

3

Britanski Dejli mejl je pozivajući se na nemački Bild objavio da je Mohamed bilo najpopularnije ime za novorođene dečake u Berlinu prošle godine.

Ovu informaciju preneli su brojni mediji širom Evrope, uključujući i Nedeljnik, ali je detaljnija analiza izveštaja pokazala da je vest poslužila za podgrevanje antiimigracijskog raspoloženja u nemačkoj javnosti.

Kako je objavio Dojče vele, istraživanje Udruženja za nemački jezik na koji su se pozvali mediji, nije pružilo valjani kontekst ovog podatka koji govori da je od oko 22.000 novorođenih dečaka u Berlinu 280 (nešto više od 1 odsto) dobilo jedan od oblika imena Mohamad.

Desničarska Alternativa za Nemačku je iskoristila ovaj podatak da “upozori na menjanje demografske slike Nemačke” zbog priliva imigranata, što je samo dodalo ulje na vatru.

Jedan od “konteksta” koji nedostaje, kako je za DW rekla Gabrijela Rodrigez sa Univerziteta u Lajpcigu, je i taj što je u arpaskoj kulturi prisutan običaj da bar jedno od dece dobije ime po proroku Muhamedu.

“Ne postoji veliki izbor imena za izbor, što nije slučaj u nemačkim porodicama”, rekla je ona, dodajući da najpopularnija imena su zastupljena između dva i tri odsto.

Pojedinačno, dakle, ime Mohamed u različitim oblicima često jeste zastupljeno u porodicama arapskog porekla, ali to ne ukazuje na velike demografske promene.

Mediji su preneli i da se ime Mohamed nalazi među deset najpopularnijih imena u čak šest nemačkih saveznih pokrajina.

Pored popularnosti (ili “popularnosti”) u Berlinu, ovo ime arapskog porekla našlo se na vrhu liste i u Hamburgu, Severnoj Rajni-Vestfaliji, Sarlandu i Hesenu. Kada je reč o Nemačkoj u celini, ime Mohamed našlo se na 24. poziciji.

3 KOMENTARA

Comments are closed.