Mohamed bin Salman uhapsio mlađeg brata i još dva člana kraljevske porodice: Surovost i gvozdeni zahvat saudijskog prestolonaslednika

0
Foto: Profimedia

U novoj epizodi spletki i intriga u saudijskoj palati, prestolonaslednik Mohamed bin Salman uhapsio je tri člana kraljevske porodice, uključujući svog brata, bivšeg prestolonaslednika (svog strica) i još jednog rođaka, a sve u sklopu borbe protiv onih koji su bili potencijalne prepreke njegovoj moći.

Ova hapšenja predstavljaju poslednju demonstraciju spremnosti prestolonaslednika da preduzme vanredne mere kako bi ugušio bilo koga koga smatra rivalom, piše Njujork tajms.

Najstariji pritvorenik je princ Ahmed bin Abdulaziz, mlađi brat kralja Salmana, Mohamedovog oca, koji je jedno vreme bio velika nada članova porodice i drugih kritičara koji su želeli da blokiraju prestolonaslednika Mohameda da preuzme presto.

Bivši prestolonaslednik koji je uhapšen, Mohamed bin Najef, takođe je bivši ministar unutrašnjih poslova i dugogodišnji američki miljenik. Razvio je bliske veze sa američkim obaveštajnim agencijama tokom godina zajedničkog rada dok je bio ministar unutrašnjih poslova.

Njegov mlađi brat, princ Navaf bin Naief, takođe je priveden.

Prestolonaslednik Mohamed prvi put je pokazao svoj gvozdeni zahvat kraljevstvu 2017. godine zatvarajući stotine kraljevskih rođaka i bogatih saudijskih biznismena u hotelu “Ritz-Carlton”.

Usledilo je ubistvo Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu – atentatu za koji američke obavještajne agencije veruju da ga je princ naredio.

Odbio je da odustane od petogodišnje vojne intervencije u Jemenu koja je proizvela humanitarnu katastrofu.

Hapšenja dolaze u vreme kada su strahovi od uticaja koronavirusa smanjili cenu nafte, glavni izvor prihoda kraljevstva, a planovi koje je ranije Mohamed bin Salman izložio narodu, daleko je od realnosti.