Nikola Jokić je sinoć postigao 17 poena u četvrtoj četvrtini, poveo svoje Nagetse u pobedu protiv Čikago Bulsa i još jednom pokazao koliko je ozbiljna njegova kandidatura za MVP nagradu ove godine.

Završio je briljantnu predstavu od 39 poena, 14 skokova i devet asistencija „stravičnim“ zakucavanjem u lice preko izuzetno krupnog Patrika Vilijamsa.

Ali, kako to obično biva, Jokić je i ovaj put pokazao skromnost.

„Da li je ovo prvi u životu da nekog stavim na poster“, pitao je Jokić posle pobede Denvera 118-112.

Ova Jokićeva prestava bila je povod da Nik Kosmider iz Atletika uporedi srpskog centra sa Timom Dankanom.

Zapravo, priču o paralelalma između Jokića i Dankana započeo je trener Nagetsa Majkl Meloun, koji je preko Dankana želeo da ilustruje kako Jokić dominira na terenu. A kada je to rekao, Jokić je mogao da se vrati u 8. april 2016. godine. Bila je to poslednja utakmica koju je Dankan igrao u Denveru tokom svoje više nego uspešne karijere od 19 godina, a Jokić, tada dvadesetogodišnji ruki, dobio je odbrambeni zadatak.

„Uvek kažem da mi je dao najlakših 20 poena ikada“, rekao je Jokić. „Kao da me nije ni osetio. A bio je već u godinama. To je bila njegova poslednja godina.“

Da, Dankan je te večeri postigao 21 poen uz šut iz igre 9 od 15, ali Jokić nije pomenuo jedan važan detalj.

Nije to bio prvi njihov susret. Bilo je to 18. novembra 18. 2015. godine, na početku te iste njegove ruki sezone, kada je Jokić je za 32 minuta sa klupe sabrao 23 poena i 12 skokova. San Antonio Sparsi su te noćilako došli do pobede od 109-98, ali Dankan je imao 12 poena, 11 skokova i šest asistencija. Bio je to prvi znak da su Nagetsi naleteli na nešto posebno u drugoj rundi drafta godinu dana pre toga.

Nik Kosmider analizira da je Jokićev „veliki nastup“ verovatno došao iz divljenja. Jokić je tokom svoje karijere govorio da ceni Dirka Novizkog i način na koji je legenda Dalasa pretvorila postizanje koševa u kreativnu formu umetnosti. Više puta je pohvalio viziju igre Lebrona Džejmsa. Ali Jokić je svoje najveće pohvale uvek čuvao za Dunkana.

Pre dve godine, uoči prvog od od dosadašnja tri uzastopna „All Star“ nastupa, Jokić je dao jedan prvih stvarnih uvida u ono kako vidi svoju karijeru.

„Mogu da budem Tim Dankan iz Denver Nagetsa“, rekao je. „Možda je čudno razmišljati o tome, ali to bi moglo da bude realnost. “

Lako se mogu izvući neke sličnosti između njih dvojice. Poput specifičnog autorinočnog smisla za humor. Jokić je sigurno mogao da se nasmeje pre četiri godine kada je Dankan tokom svog oproštajnog govora rekao da je te noći dobio mnogo opklada jer nije obukao farmerke i što je govorio duže od 30 sekundi.

Jokićevi komentari ranije ove godine o tome da bi mogao da se meri sa Džejmsom u skočnosti pokazuju da i on veruje da su najbolje šale one koje čovek ispali na svoj račun.

Divljenje je započelo vizijom koju Jokić deli sa Dankanom o načinu na koji bi trebalo da se igra.

„U svakom trenutku je znao šta će uraditi na terenu podu“, rekao je Jokić. „Način na koji je mogao da manipuliše odbranom, bio je dobar izbor momka na koga bi se trebalo ugledati.“

Kako je Jokić počeo dalje da proučava Dunkanovu igru, to je postalo više od „upisivanja poteza u beležnicu“. Mladi centar Nagetsa uočio je šta je Dankanovo prisustvo u ekipi znači u kontekstu traženja pobede.

Prvu titulu osvojio je 1999. godine, kada je imao 23 godine. A peti i poslednji prsten osvojio je 2014. godine, kada je već imao 38 godina.

Svaki od tih šampionskih prstenova zahtevao je od Dankana da radi nešto drugačije.

Sinoć je Jokić pokazao da je usvojio taj način razmišljanja. Nagetsi su dozvolili da se istopi prednost od 15 poena. Neposredno nakon što se Jokić vratio na parket u četvrtoj četvrtini, Bulsi su poveli šest poena. Ostalo je sa 8:54 do kraja, Denveru je utakmica počela da izmiče iz ruku.

Jokić je postigao 15 od sledećih 18 poena Denvera. To je bio zapanjujući prikaz dominacije koji je postao toliko rutinska stvar ove sezone, najbolje do sada u Jokićevoj karijeri.

„Samo sam želeo da budem agresivan, da promenim ritam“, rekao je Jokić.

Nagetsima je nedostajalo nekoliko igrača protiv Bulsa, na šta su već navikli prethodnih sezona. Jokić je u ovom timu konstantan faktor. Dankan je upravo zbog takve uloge tokom dve decenije karijere pobedio u više utakmica regularne sezone i plej-ofa od bilo kog igrača osim Karima Abdul-Džabara.

Jokić i dalje pamti mečeve protiv Dankana, posebno onu noć kada mu je „starac“ dao lakih 20 poena.

„Mogu samo da zamislim kakav je bio u najboljim godinama“, rekao je Jokić.

Nema potrebe da zamišljaš, momče. Samo pogledaj u ogledalo, zaključio je autor Atletika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.